Coronavirus

Sanitat podrà ordenar la fabricació prioritària de medicaments com el paracetamol

Els productors i comercialitzadors de medicines hauran d'informar diàriament del proveïment de fàrmacs

zentauroepp36746118 medicamentos pastillas  capsulas  medicinas  generico200120153817

zentauroepp36746118 medicamentos pastillas capsulas medicinas generico200120153817

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat una ordre per la qual s’estableixen les obligacions que tenen els fabricants i titulars d’autoritzacions de comercialització dels medicaments, de comunicar diàriament a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, informació, dades de proveïment i fabricació de fàrmacs essencials durant el temps que duri l’estat d’alarma pel coronavirus i, en cas necessari, podrà ordenar la priorització de la fabricació de medicaments essencials, com el paracetamol.

Les obligacions establertes en aquesta ordre, que va ser anunciada dilluns pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, seran d’aplicació a fabricants, així com als titulars d’autoritzacions de comercialització dels medicaments afectats per aquesta, amb independència que estiguin actuant per si mateixos o a través d’entitats de distribució per contracte.

Així, de cada fàrmac, el titular de l’autorització de comercialització haurà de comunicar diàriament per via electrònica a través del mecanisme que disposi l’AEMPS l’estoc disponible, la quantitat subministrada en les últimes 24 hores, i la previsió d’alliberament i recepció de lots (dates i quantitats).

Segons assenyala l’ordre, les companyies hauran d’establir les mesures necessàries que permetin garantir el proveïment dels medicaments afectats als centres i serveis sanitaris d’acord amb les seves necessitats, i podran així arribar a exigir-ne el seu proveïment amb una freqüència d’una vegada al dia. Així mateix, les esmentades mesures hauran de garantir prou proveïment durant períodes vacacionals i caps de setmana.

Illa podrà ordenar la priorització de la fabricació dels medicaments i l’AEMPS podrà recollir dels fabricants de medicaments informació sobre les operacions de fabricació previstes. L’incompliment de les obligacions previstes en aquesta ordre serà sancionat d’acord amb les lleis, en els termes establerts a l’article deu de la Llei Orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i lloc.

En total són 347 medicaments, en diferents indicacions i posologies, als quals afecta l’ordre publicada al BOE, entre els quals destaquen l’amoxicil·lina, acetilcisteïna, aztreonam, azitromicina, atropina sulfat, atracuri besilat, apomorfina, anakinra, amiodarona, amlodipina, aciclovir baricitinib, bromur ipratropi, cefazolina, cefepima, cefixima, ceftriaxona, cisatracuri besilat, clonazepam, cloroquina, clortalidona i colistimetat de sodi.

També afecta els medicaments daptomicina, dexametasona, dexmedetomidina, digoxina, dobutamina, domperidona, dopamina, doxazosina, enoxaparina sodi, epinefrina (adrenalina), eritromicina, esomeprazole, etanercept, etomidat, fenoximetilpenicil·lina, fentanil, fingolimod, flumazeni, gentamicina, glibenclamida, glucosa 5% injectable perfusió, granisetró, halopèrid, heparina sodi, hidroclorotiazida, imatinib, infliximab, insulina asparta, insulina asparta bifàsica, insulina glulisina, insulina lispro, insulina regular i interferó beta-beta-1b.

Morfina, paracetamol i omeoprazole

Altres fàrmacs que contempla l’ordre són: lacosamida, levetiracetam, levofloxacina, linezolid, loperamida, lopinavir/ritonavir, magnesi hidròxid, magnesi sulfat, mepolizumab, meropenem, metamizol, metformina, metildigoxina, metilprednisolona, metoclopramida, metronidazole, midazolam, morfina, moxifloxacina, nitroglicerina i norepinefrina.

Notícies relacionades

Completen la llista l’omeprazole, ondansetró, oxitocina, paracetamol, piperacil·lina/tazobactam, potassi clorur, potassi fosfat dibàsic, propofol, ranitidina, remifentanil, rocuroni, ruxolitinib, salbutamol, sufentanil, sulfametoxazole/trimetoprim, suxametoni, tiopental, tocilizumab, tofacitinib, urapidil i vancomicina.

Contra la present ordre, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos a partir de l’endemà de la seva publicació davant de la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional.