RESISTÈNCIA A L'AUTORITAT

Presó per incomplir a Reus l'ordre de confinament pel coronavirus

El detingut, que va tossir en un supermercat, va ser diagnosticat d'una malaltia mental

zentauroepp52868597 vilassar de mar 20 03 2020  mossos d esquadra paran a los ve200323230122

zentauroepp52868597 vilassar de mar 20 03 2020 mossos d esquadra paran a los ve200323230122

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutjat de guàrdia de Reus ha decretat aquest dilluns la presó provisional comunicada i sense fiança per a un home detingut diumenge passat després que en dies anteriors accedís a diversos establiments de la ciutat «sense cap respecte envers els que eren dins o esperant» i incomplint l’ordre de confinament, expliquen fonts judicials.

Els fets, segons l’ordre de presó, van ser comesos els dies 18 i 21 de març, i la detenció es va produir diumenge. Aquests dies l’individu no només va incomplir l’ordre de confinament establerta pel decret d’alarma en nombroses ocasions, sinó que en una de les seves visites a un supermercat «va escopir i va tossir» sobre els empleats, també sobre els productes alimentaris.

Actitud agressiva

Alertats pels veïns, diversos agents dels Mossos d’Esquadra es van personar en aquest establiment. El detingut, que en tot moment va mostrar una actitud agressiva, segons la interlocutòria, s’hi va resistir. Per aquesta raó, se li atribueixen uns fets constitutius de «delicte de desobediència greu a l’autoritat».

A l’acta de la policia hi figura que el detingut, amb antecedents penals precisament per resistir-se a l’autoritat, va manifestar als agents que el Covid-19 no el podia afectar. «Amb l’alcohol que porto a sobre el mato», va manifestar en un moment de la detenció.

El primer dia que va ser identificat a la via pública pels agents va ser derivat a l’Institut Pere Mata, i a l’informe hi va constar un trastorn esquizoafectiu sense especificació que no requeria internament i una «mala higiene», cosa que van constatar després d’una petita exploració corporal.

Risc potencial

La presó provisional resulta «necessària», segons detalla la interlocutòria, per la seva conducta «altament desafiadora, agressiva i de risc». «No es té constància expressa que sigui portador del virus», puntualitza l’escrit, però suposa «un risc potencial i greu». La interlocutòria es basa en les estadístiques d’experts que apunten al risc que qualsevol persona pugui ser en aquests moments eventual ‘contagiadora’.  En la seva declaració, afegeix l’escrit judicial, l’acusat no només va negar els fets i va al·legar que els agents exageraven el que havia passat, sinó que va amenaçar d’utilitzar les armes que té a casa.

Notícies relacionades

La defensa es va oposar a la presó i va demanar un altre tipus de mesures que no impliquessin la privació de llibertat, però el jutjat considera que no se’n podrà garantir el compliment perquè s’ha demostrat que aquesta persona no atén les ordres policials i tampoc les judicials. No seria la primera vegada que trencaria mesures cautelars, ja que ja té antecedents per això.

El jutjat considera, per tots aquests motius, que la presó provisional, comunicada i sense fiança d’aquest veí de Reus és «proporcional» i «adequada». Haurà d’ingressar al Centre Penitenciari de Mas d’Enric, a Tarragona.