Coronavirus

L'UME troba cadàvers i ancians abandonats al desinfectar residències

Empresaris i sindicats denuncien que les funeràries estan col·lapsades i no retiren els cossos

Els cuidadors del geriàtric de Capellades (Barcelona), on hi ha hagut 12 morts, se senten desprotegits

20200323 482065 residenciamuertose 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La situació a les residències d’ancians és cada dia pitjor i una mostra d’això és la troballa de diversos cadàvers als seus llits convivint amb la resta de residents feta per soldats de la Unitat Militar d’Emergències (UME) que duen a terme tasques de desinfecció per del Ministeri de Defensa. Aquest fet només és la punta de l’iceberg i no és necessàriament responsabilitat dels geriàtrics. Empresaris i treballadors del sector han denunciat que moltes funeràries estan col·lapsades i tarden a recollir els cossos, mentre que als malalts en situació més crítica les ambulàncies ja no els traslladen als hospitals.

La crida d’alerta la va fer la ministra de Defensa, Margarita Robles, al declarar a Tele 5:  «L’Exèrcit ha pogut veure ancians i persones grans abandonats si no morts als seus llits. Serem implacables i contundents». Fonts militars van apuntar a Europa Press que s’han trobat «almenys dos casos» en dues residències diferents. [Seguiu aquí les últimes notícies sobre el coronavirus]

L’UME està fent tasques de desinfecció en 73 residències de tot Espanya, 14 de les quals a la Comunitat de Madrid, on es concentra el nombre mé elevat de morts.

Fiscalia i Guàrdia Civil

El Govern insisteix que estan enviant fins i tot patrulles de la Guàrdia Civil a controlar que tot es faci correctament en aquests centres i la Fiscalia ha anunciat que obrirà diligències per si hi hagués delicte en el cas dels cadàvers, però els sindicats troben a faltar el recolzament que han reclamat.

CCOO i UGT van denunciar ahir que els  treballadors dels geriàtrics continuen sense comptar amb protecció individual adequada, així com material sanitari i ajuda per evitar el contagi de les persones grans.

El responsable de Política Institucional de CCOO, Manuel Rodríguez, va recordar que la presència de cadàvers als centres d’ancians havia sigut denunciada per empleats al sindicat des de fa «diversos dies». El problema, va assenyalar, és que la quantitat de morts per l’epidèmia té les cambres frigorífiques completes i les funeràries, majoritàriament «petites», no tenen la capacitat per poder traslladar-los.

El problema, va coincidir Fernández-Cid, president de la Federació Empresarial de la Dependència (FED), és que «les funeràries estan col·lapsades i en alguns casos estan dient que no poden anar a recollir el cos», també va advertir.

No és excusa

Malgrat tot,si els cadàvers estaven en llits al costat d’altres ancians, hauria «de caure tot el pes de la justícia» als seus responsables, va reconèixer. «Allò lògic seria ubicar-los en alguna habitació lliure o en una sala mortuòria, no al costat d’altres ancians vius», va afegir

No hi ha estadístiques globals dels morts en residències. Només a Castella i Lleó, una de les poques comunitats que en dona, ja s’han comptabilitzat 45 morts entre geriàtrics i centres per a discapacitatsA Leganés s’ha conegut el cas d’un altre de geriàtric on han mort 20 residents.

Capellades

Els treballadors de la residència Consorts Guasch, a Capellades (Anoia), on ja han mort 12 ancians per coronavirus, han denunciat a EL PERIÓDICO que no tenen prou material de protecció, que abans que es conegués l’abast del brot van anar a treballar malalts, i que feia mesos que veien com «alguna cosa se n’estava anant de les mans». Volen deixar clar que els avis estan ben atesos, però lamenten que el tracte als cuidadors és «aberrant».

Notícies relacionades

Fa dues setmanes que compten amb material de protecció, però molt escàs. «L’estem reutilitzant entre nosaltres i, com que sembla que no n’arribarà més, ens estan donant bosses de plàstic per protegir-nos».

No només això, des que va començar a conèixer-se l’elevat nombre de morts al centre, els treballadors s’havien de rentar la roba a casa seva. «Tenim molta por d’encomanar el virus a les nostres famílies, tenim avis, nens petits...», lamenta.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions