EMERGÈNCIA ASSISTENCIAL

Olesa urgeix a la Generalitat després de comptabilitzar 9 morts per coronavirus en una residència

El centre geriàtric no aconsegueix substituir el personal de baixa

undefined52849162 imatge de la resid ncia geri trica santa oliva de montserrat200323153351

undefined52849162 imatge de la resid ncia geri trica santa oliva de montserrat200323153351 / Alex Recolons

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha instat aquest dilluns la Generalitat a actuar amb urgència davant la situació «límit» de la residència d’avis Santa Oliva del municipi, on 18 interns han sigut ingressats per coronavirus i 9 han mort. [Seguiu les últimes notícies en directe sobre el coronavirus]

El consistori subratlla en un comunicat que la residència, que està gestionada per la fundació privada Santa Oliva, viu una «situació crítica», especialment per la falta de personal, ja que part de la plantilla està de baixa.

«La situació està al límit, i es requereixen de manera immediata mesures extraordinàries per part de la Generalitat, que és qui té la competència sobre les residències, perquè prengui el control del centre, el proveeixi de material sanitari adequat i solucioni el problema de personal», ha exigit l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, que també ha reclamat material per al Centre d’Atenció Primària (CAP) del municipi.

Altes dependències

L’ajuntament ha explicat que a la residència hi ha 88 persones, vuit d’elles amb simptomatologia compatible amb el coronavirus, amb una edat mitjana de 85 anys i amb patologies diverses i moltes de les quals amb una alta dependència».

Quant al personal, hi ha 23 cuidadors de la residència de baixa laboral, per diferents motius, una persona està en aïllament domiciliari i una cuidadora està ingressada. «Aquesta situació ha fet que els diferents torns al centre estiguin sota mínims», ha recalcat l’ajuntament.

La Generalitat va enviar al centre un llistat del Servei de Ocupació de Catalunya amb 18 persones susceptibles d’incorporar-se a la plantilla, però que només una persona ha accedit a ser contractada.

Substituir les baixes

L’alcalde ha lamentat: «Malgrat que durant tota la setmana s’han sol·licitat a la Generalitat directrius clares de com procedir davant un escenari de falta de personal, un escenari que era previsible, no hem obtingut una resposta que ajudi a resoldre el problema de l’elevat nombre de baixes».

Davant d’aquesta situació, a més de demanar ajuda als departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies, la gerència del centre s’ha posat en contacte amb la Delegació del Govern d’Espanya per sol·licitar recursos humans i materials.

Més possibles casos a Martorell

Notícies relacionades

D’altra banda, la residència privada Sant Agustí, que dijous passat va derivar un intern a l’Hospital de Martorell per coronavirus, ha traslladat tres residents més, un que ha donat positiu i dos més que esperen els resultats.

«En el cas d’Olesa, i especialment de la residència Santa Oliva, hem patit tota la virulència d’un virus implacable amb els col·lectius fràgils. Acompanyem les famílies en uns moments tan durs per la incertesa amb què han de viure, des de la distància, sense poder acompanyar els seus éssers estimats en un moment de malaltia i sense poder acomiadar-se’n. És una situació duríssima», ha indicat l’alcalde.