Coronavirus

El Canadà anuncia oficialment la seva retirada dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020

La delegació canadenca va informar que no enviarà atletes i amb això es converteix en el primer país en renunciar a aquest esdeveniment pel Covid-19 però proposa posposar-los per al 2021

tokio-2020-logo

tokio-2020-logo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Canadà va anunciar aquest diumenge que per evitar riscos a la salut, no enviarà esportistes als Jocs Olímpics de Tòquio el 2020, i va oferir tot el seu suport si es posposen per un any.

La mesura va ser divulgada menys de vuit hores després que el Comitè Olímpic Internacional (COI), fixés un termini de quatre setmanes per concloure si pot mantenir les dates previstes per als Jocs i, si no és així, decidir quan podrien disputar-se.

No hi enviaran atletes

El Team Canadà va optar per no esperar terminis i a través de les seves xarxes va argumentar que hi ha riscos per a la salut dels seus esportistes a causa de la pandèmia del coronavirus Covid-19.

En conseqüència, va determinar que no portarà representacions per als Jocs Olímpics, previstos en principi del 24 de juliol al 9 d’agost, ni els Paralímpics, que es van fixar dues setmanes després, del 25 d’agost al 9 de setembre.

«El Comitè Olímpic Canadenc (COC) i el Comitè Paralímpic Canadenc (CPC), recolzats per les seves Comissions d’Atletes, Organitzacions Esportives Nacionals i el Govern del Canadà, han pres la difícil decisió de no enviar equips canadencs als Jocs Olímpics i Paralímpics a l’estiu de 2020», diu un comunicat.

A més, el COC i el CPC «insten urgentment» el COI, el Comitè Paralímpic Internacional (IPC) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) «a posposar els Jocs un any». «Els oferim el nostre recolzament total per ajudar-los a navegar per tots les complexitats que portarà la reprogramació dels Jocs», destaca l’anunci.

Cuidar els atletes

Els dos comitès indiquen en el mateix comunicat que reconeixen les dificultats que planteja reprogramar els Jocs Olímpics, però asseguren que «res és més important que la salut i la seguretat» dels atletes i la comunitat mundial.

Hores abans, el COI, en un comunicat divulgat després d’una reunió de la seva Executiva encapçalada pel president, l’alemany Thomas Bach va afirmar que «la suspensió no és a l’agenda». «En vista de l’empitjorament de la situació a nivell mundial, l’Executiva ha fet avui el primer pas en la planificació dels possibles escenaris», es va consignar en la nota.

«El COI, en cooperació amb el Comitè Organitzador de Tòquio 2020, les autoritats japoneses i el Govern Metropolità de Tòquio, iniciarà converses detallades per completar la seva avaluació de la ràpida evolució de la situació sanitària mundial i les seves repercussions en els Jocs Olímpics, inclosa la hipòtesi de l’ajornament», va manifestar l’entitat.

«El COI confia que haurà finalitzat aquestes discussions dins de les pròximes quatre setmanes i aprecia molt la solidaritat i la col·laboració dels comitès olímpics nacionals i de les federacions internacionals per donar suport als atletes i adaptar la planificació dels Jocs», va afegir la declaració.

Primera delegació en renunciar

Notícies relacionades

Amb el seu anunci oficial conegut hores després, el Canadà es converteix en la primera delegació que renuncia a comparèixer aquest any a la cita de Tòquio. Diversos comitès olímpics nacionals, múltiples federacions esportives internacionals i esportistes de tot el món es van manifestar en els últims dos dies amb la comanda comuna al COI d’un ajornament del certamen.

Malgrat la declaració de pandèmia per part de l’OMS l’11 de març, el COI sempre havia insistit en la seva intenció d’inaugurar els Jocs el 24 de juliol. El 12 de març la flama olímpica va ser encesa a les ruïnes d’Olímpia (Grècia), com és tradició, tot i que l’endemà es va haver de cancel·lar el relleu de la torxa pel risc de propagació del Covid-19 entre el públic assistent. La flama va aterrar divendres passat al Japó, on també s’havia demanat als ciutadans que no sortissin als carrers a acompanyar-la.