DADES DEL 23 DE MARÇ

El coronavirus mata a Espanya en un dia 462 persones, la xifra més alta fins ara

La xifra d'infectats creix un 15%, cosa que podria indicar que s'està «suavitzant» l'increment a l'alça en el nombre de malalts

El Govern descarta endurir el confinament, però avisa que no hi haurà passos enrere quan s'assoleixi el pic de contagis

coronavirus / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L’evolució de l’epidèmia de coronavirus a Espanya ha deixat aquest dilluns dues notícies, una de funesta i una altra que, tot i que encara ofereix dubtes, permet entreveure un halo d’esperança. En el costat més negatiu, el nombre de morts s’ha incrementat un 26%, cosa que suposa 462 morts en un sol dia, el creixement brut més alt fins ara, que no arriba encara a les xifres registrades a Itàlia en els últims dies, però s’hi acosta cada vegada més. Espanya ja supera les 2.000 defuncions, en concret 2.182 en el balanç que el Ministeri de Sanitat fa facilitat al migdia.

 Al seu torn, el nombre d’encomanats ha crescut en 4.517 persones més, fins als 33.089 infectats, sense comptar amb tots els casos lleus i encara sense diagnosticar. Si bé, en termes percentuals, suposa un creixement del 15,8%, davant augments del 25% registrats dies enrere. El menor increment percentual (que també es va registrar diumenge) pot deure’s a un retard en les notificacions, com ja va passar el cap de setmana passat, o que la tendència a l’alça s’estigui «suavitzant» gràcies a les mesures d’aïllament. En qualsevol cas, en paraules del director del centre d’alertes, Fernando Simón, «encara no es poden llançar les campanes al vol» i convé estar atents a la tendència futura.

De fet, l’expert ha reconegut que «encara no hi ha certesa que s’hagi arribat al pic» de la corba de nous contagis, que s’assolirà «probablement al llarg d’aquesta setmana». I aquesta meta, segons ha remarcat al seu torn el ministre de Sanitat, Salvador Illa, «no significa resoldre el problema», sinó assolir el primer objectiu, «doblegar la corba», per després passar a una fase de més control i finalment d’erradicació del virus.

Per a això, el ministre ha tornat a descartar endurir les mesures de confinament, com demanen prestigiosos científics i algunes autonomies, però també ha deixat clar que no es donarà «cap pas enrere». En la mateixa línia, Simón ha avisat que «relaxar les mesures abans de temps pot implicar segones onades i podria tenir un impacte més gran l’hivern que ve».

Com a part de les dades esperançadores, tots dos han destacat que ha baixat del 15% al 13% el nombre de pacients hospitalitzats i ingressats en ucis, algunes de les quals han arribat al límit de la seva capacitat, fet que els ha obligat a seleccionar els pacients que atenen en funció de l’esperança de vida. Per això, les autoritats treballen contrarellotge per augmentar el nombre de llits i aconseguir els respiradors necessaris per atendre els pacients en estat més greu, alhora que aquest dilluns el nombre de malalts crítics ha augmentat en 570, fins als 2.355 pacients.  

El principal problema es registra a la Comunitat de Madrid i la previsió és que altres regions arribin al límit de la seva capacitat en els primers dies d’abril, però la bona notícia, segons Simón, és que l’ús actual de les ucis «està per sota del que prediuen els models», cosa que es podria traduir en menor saturació de la prevista.

El perfil dels morts

Sanitat ha realitzat, a més, un estudi detallat del perfil dels morts i ha conclòs que, com ha passat en altres països, els més afectats són les persones grans i els malalts crònics. Així, el 87% dels morts per coronavirus són majors de 70 anys.

Notícies relacionades

I per conèixer l’extensió de l’epidèmia, diumenge van començar a repartir-se els primers test de diagnòstic ràpid a les autonomies, amb la previsió d’entregar-ne més d’un milió al llarg d’aquesta setmana. Aquestes proves estan destinades als hospitals, al personal sanitari, a les residències d’avis i, finalment, a les persones que no saben si s’han infectat però tenen símptomes, per conèixer el nivell real de transmissió de l’epidèmia.

Finalment, en el capítol de bones notícies, el nombre de curats és de més del 10%, en concret 3.355 persones.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions