PANDÈMIA IMPARABLE

L'hospital d'Ifema superarà avui els 200 pacients i en sumarà entre 150 i 200 cada dia

La Comunitat de Madrid confia a acabar aquest dimecres el muntatge del circuit d'oxigen, «aspecte clau» per atendre els malalts

ifemaaaaaa / periodico

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El pavelló 5 del recinte firal d’Ifema acull ja 127 pacients infectats pel coronavirus  i es preveu habilitar pavellons parells, pàrquings i envelats si fos necessari per donar empara a malalts per coronavirus derivats d’hospitals madrilenys.

L’hospital de campanya ja acull 176 pacients i en rebrà uns 90 més als llarg del dia, amb la qual cosa superarà els 200 aquest dilluns, i dimarts el nombre de pacients estarà per sobre dels 300. Així ho ha indicat el director d’aquest equipament, posat en marxa per la Comunitat de Madrid aquest cap de setmana, Antonio Zapatero, en declaracions remeses als mitjans pel Govern regional.

El responsable de l’hospital temporal per fer front a la crisi del coronavirus ha assenyalat que ara s’està treballant al pavelló 5, i que una vegada estiguin muntats els pavellons 7 i 9, el ritme d’entrada de pacients augmentarà a entre 150 i 200 diaris.

Velocitat de creuer

«La previsió és anar creixent progressivament quan estiguin muntats aquests pavellons», ha indicat amb referència als pavellons 7 i 9, moment en què l’hospital de campanya assolirà la seva «velocitat de creuer», que estarà «entorn dels 1.300 llits».

Segons Zapatero, això pot ser que sigui a partir de dimecres, una vegada que s’acabi de muntar el circuit d’oxigen, «que és un aspecte clau». A partir d’aquí, aniran «obrint mòdul a mòdul», cosa que es farà «en funció de les necessitats» i «la logística».

Referent a això, ha assenyalat la necessitat de gestionar aspectes de recursos humans, de farmàcia i d’història clínica electrònica, entre d’altres. «Això és un hangar, no és un hospital», ha assenyalat, per remarcar que cal «organitzar circuits perquè això funcioni», amb referència al triatge i la classificació de pacients.

«Són molts factors. Hem d’anar a poc a poc per assegurar-nos que l’atenció que estem donant és la que el pacient realment necessita» i «de la forma més segura possible, entenent que és un hospital de campanya», ha afirmat, i ha afegit que estan «treballant intensament».

Curs favorable

Segons Zapatero, a Ifema tenen previst acollir pacients que en principi no han de complicar-se, tot i que ha indicat que aquesta malaltia al setè o vuitè dia en la majoria dels casos segueix «un curs favorable», però que en un percentatge «es complica» i «el pacient es posa ràpidament molt malament».

Així mateix, ha assenyalat que estan pendents que arribin ventiladors, cosa que permetria ampliar la categoria de pacients.

Els pacients són derivats per la Coordinadora de Madrid, entren per un circuit de triatge, se’ls classifica, se’ls ubica en un control d’infermeria en funció de la situació clínica i són atesos durant matí i tarda per metges d’atenció primària supervisats per especialistes en medicina interna i altres especialitats, mentre que a la nit el SUMMA es fa càrrec de l’atenció d’aquests pacients.

Els espais inclouen un control d’infermeria i llocs d’ubicació dels llits, que són mòduls reproduïbles amb la mateixa estructura perquè la feina del personal sigui la mateixa independentment del mòdul, que pot allotjar cada un 50 pacients, i compten amb magatzems de material i farmàcia, «reproduint de la manera més semblant possible el que és un control d’infermeria d’un hospital tradicional».

A més, l’hospital de campanya d’Ifema compta amb laboratori, autoanalitzadors i contacte amb La Paz per a analítiques més complexes, i utilitzarà aparells portàtils de radiologia per fer controls radiològics dels pacients. 

Zapatero ha destacat la «il·lusió per intentar ajudar els ciutadans» i l’«esforç extra de tothom» que suposa el muntatge d’aquest equipament, en què «està col·laborant infinita quantitat de gent», cosa que posa de manifest «la grandesa de l’ésser humà». «Molt em temo, per desgràcia, que aquest model s’haurà de reproduir en altres zones d’Espanya en funció de l’evolució del coronavirus», ha afegit.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

L’hospital més gran d’Espanya

El Govern regional, per la seva banda, ha indicat que l’hospital de campanya d’Ifema serà l’hospital més gran d’Espanya, ja amb 1.300 llits, amb els quals ha assegurat es podrà comptar «aquesta setmana».

Notícies relacionades

L’hospital de campanya d’Ifema superarà avui els 200 pacients i en sumarà entre 150 i 200 cada dia.

Així mateix, l’Executiu ha assegurat que en cas necessari es podrien assolir fins a 5.500 llocs d’hospitalització, tant convencionals com d’uci, i ha destacat que «aquest macrocentre sanitari d’emergència s’està posant en funcionament en temps rècord».