Barcelona espera les targetes de la compra per als nens vulnerables

Hi ha 30.000 famílies a la capital catalana que requereixen aquesta ajuda alimentària, després del tancament dels menjadors escolars

Empreses i entitats que gestionen els menjadors als centres demanen ajuts al Govern per a evitar els ertos entre la plantilla

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Barcelona és un dels ajuntaments que encara no ha rebut les targetes moneder perquè les famílies més vulnerables puguin comprar aliments. Una ajuda que la Generalitat va anunciar fa una setmana per a 160.000 llars i que alguns consistoris ja han començat a distribuir amb diverses queixes sobre la manera d’entregar-les. Fonts de la Conselleria d’Educació expliquen que aquest dimarts es dispensaran tots els ajuts. Mentrestant, el 30% dels treballadors dels menjadors escolars pateixen per una retallada dels sous.

«Encara no les tenim físicament, és un tema bàsic per garantir l’alimentació dels més vulnerables», ha assenyalat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al referir-se a aquesta ajuda del Govern que ha de garantir el menjar de tots aquells nens sense recursos que abans s’alimentaven als menjadors escolars. A Barcelona hi ha 30.000 llars que necessiten aquests fons, segons ha detallat l'alcaldessa.

Fonts de la Conselleria d’Educació expliquen que divendres es van començar a entregar aquestes targetes als primers consistoris i consells comarcals, i que «arribaran a tots els consistoris aquest dimarts». Alguns dels ajuntaments que sí que han rebut aquestes targetes són l’Hospitalet de Llobregat o Mataró, entre d’altres. En el cas de l’Hospitalet, els treballadors municipals entregaran aquest dimarts 7.000 targetes als domicilis de cada família per evitar aglomeracions al carrer, mentre que a Mataró les 2.100 famílies afectades rebran un SMS per informar-los de l’hora i el lloc on els les entregaran.

Barcelona, tot i no tenir les targetes, ja té també establert el sistema d’entregues. Igual que a Mataró, les famílies rebran un missatge SMS o una trucada on se’ls informi del dia i l’hora a què han d’acudir per tenir aquesta ajuda. En el cas de Barcelona, l’entrega es farà als patis de les escoles.

Crítiques municipals

Notícies relacionades

Els ajuntaments han hagut d’adoptar mesures sobre com distribuir aquests fons, evitant les aglomeracions. Una situació que ha sigut àmpliament criticada per diversos edils, entre ells l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín. «En l’actual situació d’emergència i de confinament, em sembla una irresponsabilitat que les famílies hagin de sortir al carrer per recollir aquestes targetes», va lamentar ahir Marín, una dels 50 edils que aquest cap de setmana van enviar una carta al president, Quim Torra, en què es queixaven de la gestió de la Generalitat sobre l’assumpte.

Retallades de sou als menjadors escolars

Els treballadors dels menjadors escolars pateixen per una retallada dels sous. Un 70% dels menjadors escolars estan contractats per escoles públiques o ens municipals, i el 30% el gestiona les AMPA o les escoles concertades. Els primers s’haurien d’acollir als ajuts anunciats pel Govern català per mantenir els sous dels serveis licitats per part de l’Administració. «No sabem com ni quan ens les pagaran», lamenta el gerent de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec). Mentre que a la resta de menjadors, que donen feina a uns 25.000 treballadors, no tindran cap altra opció que acollir-se a l’erto, i han criticat tant l’Acellec com la Confederació de la Taula d’Entitats del Tercer Sector en una nota de premsa. «Ens sembla un tracte desigual», han lamentat, alhora que han reclamat ajuts públics del Govern per fer front a aquesta situació.