CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

El toc de queda s'imposa a més ciutats franceses

Anne Hidalgo, alcaldessa de París, demana un confinament més dur

Perpinyà, Niça i Besiers, entre les localitats que imposen la dràstica mesura

niza y perpinan imponen desde este sabado un toque de queda nocturno / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El toc de queda s’estén a França. La primera ciutat a anunciar aquesta dràstica mesura per fer respectar el confinament i frenar l’avanç del coronavirus va ser Niça, on el decret va entrar en vigor a les 23 hores d’aquest dissabte.

Després s’hi han anat sumant gradualment Montpeller, Canes, Perpinyà, Besiers, al sud, i Arras i Charleville Meézières, al nord. Fins i tot París podria estudiar el mateix escenari. En una entrevista al diari Le Parisien, la seva alcaldessa, la socialista Anne Hidalgo, reclama un confinament més dur.

«Ha de ser d’un rigor extrem», afirma. A la capital francesa, les escenes de carrers pràcticament buits contrasten amb la situació d’alguns mercats de carrer on difícilment es compleixen les regles de distància social. Hidalgo amenaça de tancar-los si no es respecten les consignes.

Aquest dilluns, el consell científic que assessora el Govern donarà la seva opinió sobre la durada del confinament, inicialment previst fins a finals de març. És altament probable que aquest període es prolongui, com ha ocorregut a Itàlia.

Una guerra duradora

En aquest context, Emmanuel Macron ha tornat a utilitzar el llenguatge bèl·lic de la seva compareixença del 16 de març per advertir que la lluita contra el virus serà llarga. «És una guerra. Durarà», declara el president francès en una entrevista al Journal du Dimanche.

«Hem de fer front a la urgència sanitària. Protegir els més febles, els ancians i el nostre propi sistema sanitari. Però també atendre tota la societat, el seu estrès i la seva capacitat per viure aquesta pandèmia com a nació. Serà un test de solidaritat», diu Macron al diari.

Concentrat en la gestió diària de la crisi, l’activitat del president fora de l’Elisi es limita a les visites de recolzament al personal mèdic dels hospitals i als investigadors.

«Sempre he dit la veritat als francesos sobre el que sabíem, on érem i on anàvem. Intento ser el més clar possible, però també el més humil. Segurament no ho fem tot perfectament, perquè no ho sabem tot, però intentem diàriament corregir els errors que hem comès la vigília,» afirma.

A França l’epidèmia ha provocat 562 morts. Hi ha 6.172 pacients hospitalitzats, dels quals els 1.525 estan en cures intensives, la meitat d’ells menors de 60 anys.

Més màscares

D’altra banda, el ministre de Sanitat, Olivier Véran, ha anunciat que França ha encarregat més de 250 milions de màscares. Fa setmanes que els equips mèdics denuncien la falta de material de protecció perquè l’estoc en aquest moment és de només 86 milions, quan calculen que se’n necessitaran 24 milions setmanals.

La prioritat en les pròximes setmanes serà dotar de protecció els metges generalistes, el personal hospitalari i els qui treballen en residències d’ancians, on es multipliquen els casos de contaminació i les morts.

Aquest diumenge s’ha conegut la mort del primer metge francès per coronavirus. Es tracta d’un facultatiu del servei d’urgències de Compiègne, en el Departament d’Oise, al nord del país, una de les primeres zones afectades pel brot epidèmic.

Mònaco declara toc de queda

El Govern monegasc va indicar aquest diumenge que des d’aquesta nit i «fins a nou avís» imposa un toc de queda nocturn per frenar l’avanç del coronavirus al Principat, on ja hi ha 18 casos confirmats, inclòs el del príncep sobirà, Albert II, l’estat del qual no és preocupant.

Notícies relacionades

La restricció s’aplicarà des de les 22.00 (21.00 GMT) fins a les 05.00 (04.00 GMT), amb excepcions per al personal sanitari, les forces de seguretat o tot aquell que justifiqui una «raó imperiosa», com atendre una persona dependent.

Els comerços tindran prohibit atendre el públic a partir de les 21.30 (20.30) perquè la gent pugui respectar la nova consigna governamental, i la multa per als qui no compleixin amb el decretat s’eleva a fins a 200 euros.