CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: «De sobte, a França tots fan esport»

En un París confinat per la pandèmia es dispara el nombre de 'runners' i passejants amb gos

França tanca les platges del Mediterrani i Bretanya per impedir la propagació del coronavirus

zentauroepp52819957 a woman wearing a facemask for protective measures and walki200319185632

zentauroepp52819957 a woman wearing a facemask for protective measures and walki200319185632 / THOMAS SAMSON

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Fa tres dies que París està confinada pel coronavirus i als carrers inusualment buits només es veu gent sense llar, gent passejant al gos, gent amb bosses de comprar i gent corrent, molta gent corrent.

Els parisencs s’han agafat a una de les cinc excepcions permeses per ser al carrer –sortides curtes, a prop de casa, per realitzar una activitat física individual– com a una taula de salvació per fer més suportable el confinament.

 «Ara, de sobte, a tothom li agafa per fer esport», diu amb sorna a la plaça de la República un membre de la patrulla de policia que demana als vianants un certificat que justifiqui el seu desplaçament. «Jo surto habitualment a córrer i ara crec que vindrà bé per no tornar-se boig», explica la jove Marie Laure a la vora del canal Saint Martin.

Tot i que la majoria respecta les consignes, encara hi ha focus d’irreductibles. Aquest dimecres, al bulliciós barri de Barbès, el mercat de carrer estava a rebentar, per a espant dels comerciants, que no veien la distància de seguretat per cap costat.

A la vora del Sena, en els Camps de Mart, a l’esplanada dels Invàlids i als parcs de Boulogne i Vincennes abundaven passejants i esportistes. I el risc és que l’afluència vagi a més amb el bon temps. «Uns imbècils que es creuen herois per saltar-se les regles», ha dit en un to poc usual el ministre de l’Interior, Christophe Castaner.

Sancions a l’alça

El segon dia de confinament es va saldar amb més de 4.000 multes, que van des dels 135 als 375 euros. La sociòloga Nelly Mauchamp, autora de ‘Les français’, vincula la indisciplina dels seus compatriotes amb el sistema educatiu i la seva relació amb l’autoritat.

«Estem gairebé obligats institucionalment a trencar les regles. A l’escola, qui desafia el professor sempre és aclamat pels seus col·legues. Això forja un esperit típicament francès: el que respecta les regles és feble. La nostra educació està molt centrada en la crítica: aprenem a dissertar, confrontar idees i a contradir», explica a ‘Le Parisien’.

La prefectura de policia i ajuntament reforçaran la presència d’agents i han pregat als parisencs limitar a l’estrictament necessari els seus desplaçaments per ajudar el personal sanitari a aturar la famosa corba d’infectats. França va viure aquest dimecres una jornada negra amb 89 morts en 24 hores.

La invasió dels parisencs

D’altra banda, molts parisencs han deixat la capital per passar la quarantena en segones residències al camp o la costa, amb el consegüent risc de propagació del virus. L’èxode ha causat malestar als llocs de destinació i les autoritats han optat tancar l’accés a les platges de tot l’arc mediterrani i de la costa bretona.

Notícies relacionades

En algunes localitats de Finisterre, com en les illes del mar d’Iroise, s’ha prohibit a més el lloguer d’apartaments turístics. «Almenys els nostres amics insulars no hauran de patir la invasió dels parisencs», es llegeix aquests dies a les xarxes socials. 

La directora general de l’agència sanitària Salut Pública França, Geneviève  Chène, creu molt probable que calgui prolongar el confinament més enllà de 15 dies i que caldrà esperar entre dues i quatre setmanes per observar un canvi en la dinàmica de l’epidèmia. «Si veiem el que ha ocorregut a la Xina, la inversió de la corba es produirà a mitjans o finals de maig», ha declarat a France Info.