LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Espanya participa en un assaig clínic amb quatre tractaments contra el coronavirus

La mesura es provarà en 3.200 pacients de set països europeus

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

En la recerca desesperada per trobar un remei contra el coronavirus aquest diumenge es va presentar un assaig clínic europeu en almenys set països per provar quatre tractaments experimentals contra el Covid-19, que inclourà un total de 3.200 pacients, dels quals almenys 800 seran francesos.

L’Institut Nacional de la Salut i de la Investigació Mèdica de França (Inserm) és al capdavant d’aquest projecte, batejat com a ‘Discovery’. Afectats d’Espanya, Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg i «potser» altres països formaran part del grup sobre el qual es duran a terme les proves, va indicar l’Inserm en el seu comunicat.

Publicacions de la Xina

L’objectiu és provar l’eficàcia i la seguretat de quatre estratègies terapèutiques experimentals que podrien donar resultat contra el Covid-19, en vista de la informació científica disponible de moment. L’estudi ha pres com a base dades sobre els coronavirus SARS i MERS i les primeres publicacions procedents de la Xina d’aquest últim SARS-CoV2, origen de l’actual pandèmia, per elaborar la llista de molècules antivirals que es provarà.

Aquest llistat inclou el remdesivir, dissenyat al seu dia per al VIH i que es va utilitzar per a l’Ebola; el lopinavir combinat amb ritonavir, comunament utilitzats també per als portadors del VIH; i la hidroxicloroquina, a la qual es recorre habitualment per prevenir la malària.

L’institut francès va destacar que l’avantatge d’aquest assaig europeu, que s’emmarca dins el consorci Reacting, és la seva reactivitat i capacitat d’adaptació.

Reacció en temps real

«Els tractaments experimentals ineficaços podran ser abandonats ràpidament i reemplaçats per altres molècules que sorgeixin de la investigació. Podrem reaccionar en temps real», va destacar la infecciòloga Florence Ader, que lidera el projecte.

Aquest assaig, segons l’experta, està concebut d’una manera «pragmàtica»: «Pretén analitzar l’eficàcia i la tolerància de les diferents opcions terapèutiques durant un temps limitat. És un enfocament decididament proactiu contra la malaltia».

Avaluació en 15 dies

Notícies relacionades

Tot i que l’atribució del tipus de tractament serà aleatòria, pacients i metges sabran què estan aplicant i rebent i la seva eficàcia i seguretat es mesuraran 15 dies després de la inclusió de cada participant.

Els resultats, segons l’Inserm, completaran les dades que s’obtinguin per l’assaig clínic internacional fet sota el paraigua de l’OMS, ‘Solidarity’, i que també té l’objectiu de mesurar l’efectivitat de possibles tractaments.