Les UCIs més saturades comencen a seleccionar els pacients

Sanitat reconeix que algunes unitats utilitzen criteris «una mica més restrictius» davant l'al·luvió de casos

Metges intensivistes elaboren una guia per donar prioritat a malalts amb esperança de vida de més «qualitat»

zentauroepp52867276 liege  belgium   20 03 2020   a patient suffering from covid200320172403

zentauroepp52867276 liege belgium 20 03 2020 a patient suffering from covid200320172403 / JULIEN WARNAND

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Per molt dur que pugui semblar, les Unitats de Cures Intensives (UCIs) més saturades estan començant a seleccionar els pacients per atendre i la resta d’hospitals  es preparen per a quan els arribi l’allau màxima de casos. El director del centre d’emergències i alertes sanitàries, Fernando Simón, va admetre aquest divendres que algunes unitats assistencials tenen un «estrès pròxim al límit» i que en algunes UCIs «concretes la sobrecàrrega i la pressió» els està obligant a ser «una mica més restrictius» a l’hora d’admetre els pacients. No és una situació generalitzada, però sí l’inici d’algunes de les conseqüències més dramàtiques de l’extensió de l’epidèmia  de coronavirus que han obligat els governs de països molt diferents a aprovar restriccions a la mobilitat i un distanciament social inèdit fins ara.    

Algunes de les UCIs més saturades es troben a la Comunitat de Madrid, l’autonomia amb més contagiats, 7.165 dels gairebé 20.000 que apareixen en el balanç que el Ministeri de Sanitat publica a les 12.00 hores. D’aquests, 678 estan en Unitats de Cures Intensives, cosa que ha provocat que alguns hospitals hagin arribat al seu límit malgrat que el Govern regional treballa contra rellotge per aconseguir que a la comunitat hi hagi 1.000 llits UCI entre centres públics, privats i noves instal·lacions. A més, la Comunitat de Madrid va comunicar aquest divendres que habilitarà, en col·laboració amb la Unitat Militar d’Emergències (UME), un hospital al recinte firal Ifema amb 5.500 llits entre hospitalització i UCI.

La denúncia dels sindicats mèdics

Però mentre aquestes mesures facin efecte, «la situació és dramàtica», segons denuncien diversos sindicats mèdics que apunten que, a més que estan completes o a punt del col·lapse algunes UCIs, falten respiratoris per ampliar aquest servei, les urgències també estan «a vessar» i, com denuncien des de fa dies, no hi ha prou equips de protecció per al personal sanitari.

Catalunya, la Conselleria de Salut ja ha advertit que el sistema podria entrar en «estrès» aquest cap de setmana i «en col·lapse» la pròxima setmana. Per tot això i en previsió que la situació s’estengui, la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc), amb aval de la Societat de Medicina Interna (Semi), ha elaborat unes recomanacions de «triatge» en les UCIs basades en l’esperança de vida del pacient, l’edat «biològica» o el «valor social».

Medicina de catàstrofe

Segons la seva opinió, en aquests moments no pot prevaler el principi d’«el primer a arribar, el primer a ingressar», sinó que en una situació tan «excepcional» s’ha de manejar la situació com si fos «medicina de catàstrofe». Davant d’això, les dues societats aconsellen que en el moment que calgui elegir és preferible no atendre en les UCIs persones amb una esperança de vida inferior a 1 o 2 anys o prioritzar el que tingui «més gran esperança de vida amb qualitat».

Notícies relacionades

També el Ministeri de Sanitat, juntament amb les societats científiques, treballa a establir algoritmes i criteris d’accés a les unitats per als pacients més greus «el més homogenis possibles», segons va revelar Fernando Simón, que va insistir que la situació «límit» és en algunes zones i no és una cosa «generalitzada».

Per pal·liar la situació als hospitals, el Ministeri de Sanitat ha anunciat la contractació de 50.000 nous sanitaris i el repartiment de més d’un milió i mig de màscares i material de barrera davant el contagi. Si bé, com va reconèixer aquest divendres el ministre, Salvador Illa, hi ha determinats productes necessaris per combatre la pandèmia «difícils d’adquirir» perquè tots els països fuetejats intenten proveir-se’n. Per això, també s’està intentant incrementar la producció nacional, de respiradors i altres productes, alhora que des del Govern s’intenta «reforçar» les estratègies que implementin les Comunitats Autònomes.