28 març 2020

Anar al contingut

¿Quant dura el coronavirus a les superfícies?

Un estudi apunta que el virus pot durar fins a tres hores en l'aire i fins a tres dies en superfícies com plàstic o acer inoxidable

El Periódico

Workers wearing protective face masks clean the interior of a public bus, amid concerns over the spread of coronavirus disease (COVID-19), in Guatemala City, Guatemala March 15, 2020. REUTERS/Luis Echeverria

Workers wearing protective face masks clean the interior of a public bus, amid concerns over the spread of coronavirus disease (COVID-19), in Guatemala City, Guatemala March 15, 2020. REUTERS/Luis Echeverria / LUIS ECHEVERRIA (REUTERS)

Els científics i els governs de tots els països del món estan prenent mesures per frenar l’expansió del coronavirus. El tancament de fronteres terrestres decretat aquest dilluns pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’uneix a les mesures adoptades pel Govern espanyol aquest cap de setmana, que va declarar l’estat d’alarma i va establir controls perquè els ciutadans no surtin al carrer tret d’en casos determinats.

Aquest virus es transmet a través de gotes respiratòries i, fins al moment, no s’ha registrat una transmissió d’una superfície contaminada a una persona. Quant a la vida d’aquest virus, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que no «se sap amb certesa quant temps sobreviu» el virus que causa el Covid-19 en una superfície.

«Els estudis realitzats indiquen que els coronavirus poden subsistir en una superfície des d’unes quantes hores fins a diversos dies. El temps pot variar en funció de les condicions», explica l’OMS en la seva pàgina web. Segons el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, segons la seva sigla en anglès) dels Estats Units, la transmissió és molt més comuna a través de gotes respiratòries que de superfícies.

El CDC també assenyala que la durada del nou coronavirus pot ser d’hores i, fins i tot, dies segons el material de la superfície. Per això, el centre nord-americà recomana que a les vivendes on es trobi una persona encomanada es netegin i desinfectin diàriament les superfícies de les zones comunes de la llar.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

«El virus és viable en l’aire fins a tres hores després de l’aerosolització, fins a quatre hores en el coure, fins a 24 hores en el cartró i fins a 2-3 dies en el plàstic i l’acer inoxidable», diuen els investigadors en un informe prepublicat pel laboratori de virologia dels Instituts Nacionals de Salut a Hamilton, Montana.

Tres hores en l’aire i dies en superfícies

Un nou estudi, fet per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID) dels EUA i publicat el 17 de març a ‘New England Journal of Medicine’, ratifica les tesis que el virus pot mantenir-se en l’aire durant hores i en superfícies, durant dies. 

Concretament, els científics han descobert que el coronavirus SARS-CoV-2 és perceptible en aerosols durant fins a tres hores, fins a quatre hores en coure, fins a 24 hores en cartró i fins a dos o tres dies en plàstic i acer inoxidable. Aquests resultats proporcionen informació clau sobre l’estabilitat del coronavirus i suggereix que les persones poden adquirir-lo a través de l’aire i després de tocar objectes contaminats.

No obstant, un altre estudi publicat a principis d’aquest any afirma que el virus pot durar fins a nou dies en superfícies com el metall, el vidre i el plàstic, però mitjançant procediments de desinfecció amb etanol al 62-71% pot frenar-se.

Segons aquest informe, pot estar actiu quatre dies sobre la fusta i el vidre; cinc sobre el metall, el plàstic i la ceràmica; entre dos i vuit hores a l’alumini, i menys de vuit hores al làtex.