Impacte del coronavirus

Mesures contra rellotge contra la fam infantil

La Generalitat i CaixaBank dispensaran 160.000 targetes a famílies vulnerables perjudicades pel tancament d'escoles

Save the Children adverteix de la realitat dels 'nens sols' i un possible augment del maltractament

zentauroepp22579955 comedor escolar180914192257

zentauroepp22579955 comedor escolar180914192257

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Les conselleries d’Educació i Afers Socials han anunciat aquesta tarda una mesura per poder proveir d’aliments les famílies amb fills més vulnerables després del tancament d’escoles i centres socioeducatius a Catalunya. En total repartiran 160.000 targetes a famílies els fills de les quals estan en risc social per poder fer la compra als supermercats. Està previst que en tres dies aquestes targetes arribin a totes les llars, i mentrestant, les entitats socials ja estan oferint aliments de forma urgent per als dies del confinament. 

A Catalunya hi ha 140.000 nens de 6 a 12 anys que poden fer un àpat saludable al dia gràcies a les beques menjador, i 20.000 més que arriben al sopar, l’esmorzar o el berenar en els centres socioeducatius. Amb l’emergència sanitària del coronavirus, i el tancament dels centres escolars, aquestes famílies quedaven desemparades. Finalment, el Govern ha trobat la fórmula: CaixaBank habilitarà aquestes targetes, on carregarà l’import dels ajuts escolars que haurien de percebre els nens cada dia del confinament. Amb aquests diners, les famílies podran anar al supermercat i comprar aquells aliments que necessitin. El Govern preveu que en dos o tres dies tindran llest aquests títols, que es dispensaran als ajuntaments o consells comarcals.

Fins a conèixer aquesta mesura, diverses entitats havien ja iniciat projectes per finançar la cistella de les llars amb menors a càrrec i en risc d’exclusió social. És el cas de l’Associació Educativa Itaca, que dona oportunitats educatives a famílies vulnerables als barris de la Torrasa i Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat. L’entitat tenia previst assumir, amb fons propis, les factures alimentàries de les 50 famílies que estan en la «més alta vulnerabilitat». «Hem arribat a un acord amb Caprabo perquè puguin tenir una targeta i fer la seva compra d’aliments i necessitats més bàsiques», ha exposat el director de l’entitat, Felipe Campos. Tot i que, de moment, l’entitat sap de més de 350 llars vulnerables a la zona amb problemes per fer la compra al súper. Entre d’altres, preocupa l’alimentació dels alumnes de l’ESO que mengen en el centre d’Itaca una vegada acaben les classes i que no es beneficien de cap menjador escolar, perquè no existeix en aquesta etapa educativa.

Falten voluntaris

Notícies relacionades

Per proveir les persones en risc de pobresa que no tenen fills en edat escolar, el Banc dels Aliments ha demanat donacions d’aliments i voluntaris, en vista de les dues setmanes que se’ls acosten. Només a la província de Barcelona el banc necessita poder proveir 113.000 persones que no poden pagar l’alimentació. «Necessitem provisions d’arròs, oli, llet, conserves i productes infantils», ha exposat en una nota de premsa. Però, alhora, ha manifestat que necessiten «voluntaris joves», ja que en molts casos els voluntaris són d’edat avançada, i els han recomanat que es confinin a les seves cases com a mesura de seguretat.

Soledat i violència

Save The Children ha advertit a EL PERIÓDICO que més enllà de la falta de menjars, el coronavirus està afectant els nens pobres de moltes altres formes. En primer terme, perquè hi ha famílies que han de continuar treballant. «Les mares soles, que són més d’un milió a Espanya, si han de treballar ¿on deixen els nens?», es pregunta Andrés Conde, director general de l’entitat, que demana mesures de conciliació. «Es queden a casa sols, una cosa que posa en risc la seva seguretat i benestar», ha respost. Conde també ha advertit que, a causa del confinament, la situació d’estrès a les llars està creixent, i que això pot fer augmentar, de forma considerable, la violència i el maltractament infantil. «És una cosa que ja ha passat en altres països», ha afegit.