crisi sanitària

La Comunitat de Madrid ho tanca tot menys els supermercats i les farmàcies pel coronavirus

Altres serveis «bàsics», com gasolineres, estancs i quioscos romandran també oberts

La prohibició d'obertura afecta també qualsevol recinte esportiu tancat, zoològics i parcs d'atraccions

zentauroepp52768677 madrid200313103032

zentauroepp52768677 madrid200313103032 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Ni un bar ni un restaurant podrà romandre obert a la Comunitat de Madrid a partir de la mitjanit d’aquest divendres. Així ho ha decidit l’executiu regional en una reunió extraordinària en la qual s’ha decidit permetre tan sols l’obertura de supermercats, comerços d’alimentació, farmàcies i altres serveis de primera necessitat com «gasolineres, estancs i quioscos».

En el comunicat s’especifica que també hauran de tancar tots els cines, discoteques, sales de concerts, teatres, salons de joc, casinos, zoològics, parcs d’atraccions, gimnasos, bars de copes, recintes esportius tancats, locals específics d’apostes i salons recreatius. Només quedarà l’opció de passejar pel carrer o tancar-se a casa. 

Les mesures seran vigents, de moment, fins al pròxim dia 26 i s’han pres per «facilitar el distanciament social davant del risc extraordinari per a la salut». segons el comunicat. El dia anterior els responsables de la Comunitat ja havien demanat a la població que es quedés a casa seva sempre que fos possible però molts bars i terrasses continuaven freqüentats.

Parcs infantils

Al matí l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ja havia anunciat que se suspenen les llicències de les terrasses i vetlladors de la capital, cosa que la decisió de la comunitat ha convertit en accessòria. L’ajuntament madrileny també ha procedit a precintar les zones infantils dels parcs i els carrers de la capital, atapeïts de famílies i nens després de suspendre’s les classes. De moment no s’ha decidit el tancament del Retiro. Només s’ha prohibit que hi hagi «massa persones reunides en un focus concret».

Notícies relacionades

L’alcalde de Madrid no ha descartat el confinament de la ciutat, ja que considera que seria «irresponsable» dir que no es contemplen tots els escenaris: «No podem dir que s’aplicarà de manera immediata ni descartar que s’aplicarà».

Crítiques al Govern

Passades les 20.30 hores, els dos mandataris van comparèixer davant dels mitjans de comunicació. Díaz Ayuso ha insistit que no disposen de competències per tancar Madrid, per més que sigui una cosa reclamada per molta gent. «No tenim competències per fer-ho», ha declarat en clara al·lusió al Govern de Pedro Sánchez, al qual també ha retret «no comunicar a ningú la situació real» del coronavirus «fa cinc dies». Després d’esmentar les fortíssimes mesures de precaució anunciades al matí, Díaz Ayuso ha «pregat» als madrilenys que no surtin de les seves cases i que ajudin aquells veïns grans que poden necessitar ajuda. També ha fet una crida a la donació de sang. Per la seva part, l’alcalde ha recalcat la importància d’aprovar mesures per pal·liar l’emergència econòmica que Madrid tindrà després de l’emergència sanitària, insistint en la reducció del pagament d’impostos. Martínez-Almeida ha finalitzat la seva intervenció assegurant que Madrid superarà el coronavirus i ha apel·lat a la responsabilitat de tots, joves inclosos.