164 INGRESSATS A UCI

Madrid pren el comandament de la sanitat privada per evitar el col·lapse de la pública

Pacients lleus s'atendran en «hotels medicalitzats» i en les residències de gent gran

La proporció de casos greus que requereixen hospitalització és el doble de la de la Xina

zentauroepp52751278 la paz200312115032

zentauroepp52751278 la paz200312115032

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La Comunitat de Madrid ha creat un comandament únic per pilotar la crisi sanitària amb una jerarquia a la qual estarà sotmesa la sanitat privada, a la qual es podrà requerir el tractament o hospitalització de malalts de Covid-19 derivats de la sanitat pública. Fins ara només alguns hospitals privats havien acceptat tractar pacients de coronavirus, sempre que estiguessin subscrits a alguna mútua o companyia d’assegurances sanitària.

La mesura forma part del pla integral destinat a evitar el col·lapse de la xarxa hospitalària madrilenya, presentat aquest dijous pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que presideix el nou organisme. El que no ha donat són detalls de qui s’encarregarà de la factura. «No és moment de debatre-ho», ha respost.

«És una situació d’absoluta emergència sanitària», ha destacat el conseller, que ha fet públic el pla després que la presidenta regional, Isabel Ayuso, el presentés davant dels gerents d’hospitals i sindicats que va dir: «És temps de guerra».

Estada intermèdia

També es crearan «hotels medicalitzats» per a aquells malalts de coronavirus en estat lleu però que per circumstàncies personals no vulguin o puguin ser aïllats a casa seva. A aquestes noves infraestructures se les denominarà «espais d’estada intermèdia» on romandran en observació. Si el seu cas s’agreugés serien hospitalitzats.

També s’utilitzaran les residències de gent gran per descongestionar els hospitals. Aquelles en les quals s’hagi detectat un encomanat amb símptomes lleus, es quedarà allà, sempre que la residència compti amb servei mèdic. Al geriàtric La Paz, el primer on va saltar l’alarma, ja hi ha alguns dels infectats.

Sense test per als lleus

La resta de pacients lleus romandran a casa i ni tan sols seran sotmesos a la prova del coronavirus. «Si el diagnòstic clínic és de Covid-19 amb símptomes lleus seran atesos a casa o a distància sense necessitat de practicar-los el test», ha explicat el conseller, que ha admès que això pot inflar les estadístiques d’encomanats però ha recordat que a la província xinesa de Hubei es va fer així per no malgastar recursos.

Amb aquestes mesures, els hospitals no s’han d’encarregar de pacients lleus per fer lloc als greus. L’hospital La Paz va haver d’habilitar dimecres passat el gimnàs per al pacients lleus. Segons el conseller, hi ha 164 pacients ingressats en estat crític a les UCI i la perspectiva és que els pròxims dies n’arribin molts més. L’objectiu és arribar a disposar d’uns mil llits d’UCI, utilitzant les de reanimació i les privades.

Notícies relacionades

També es duplicarà fins a més de 400 el nombre de persones que atenen el telèfon de dubtes.

10% de casos crítics 

El problema de l’epidèmia a Madrid és que la proporció de casos greus i molt greus és el doble que la de la Xina, a causa de l’alta proporció de gent gran, la població més sensible a la infecció. A la comunitat de la capital d’Espanya només el 60% dels casos són lleus, davant el 80%. Els casos greus, que requereixen hospitalització, són aquí el 30% davant el 15% dels asiàtics i els que requereixen ingrés a UCI són el 10%, davant el 5% de Wuhan.