AZNAR, A MARBELLA

Enuig generalitzat pels viatges dels madrilenys

Des de la resta d'Espanya se'ls veu amb recel i certa hostilitat pel possible efecte dels seus desplaçaments en la propagació del coronavirus

Algunes autoritats autonòmiques alcen la veu per demanar que tornin a casa o que tanquin la Comunitat de Madrid sense contemplacions

MD82 MADRID 04/03/2011.- Un kilométrico atasco se ha formado en la A-6, en las cercanías del madrileño pueblo de Torrelodones, donde la carretera ha sido cubierta por completo por la nieve y ha sido cortada al tráfico. La Comunidad de Madrid ha activado el nivel I del Plan de Inclemencias invernales ante la tormenta de nieve que afecta a estas horas principalmente a la zona noroeste de la región. EFE/ ISMAEL HERRERO

MD82 MADRID 04/03/2011.- Un kilométrico atasco se ha formado en la A-6, en las cercanías del madrileño pueblo de Torrelodones, donde la carretera ha sido cubierta por completo por la nieve y ha sido cortada al tráfico. La Comunidad de Madrid ha activado el nivel I del Plan de Inclemencias invernales ante la tormenta de nieve que afecta a estas horas principalmente a la zona noroeste de la región. EFE/ ISMAEL HERRERO / ISMAEL HERRERO (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els visitants madrilenys comencen a ser vistos en altres punts d’Espanya amb recel i fins i tot amb certa hostilitat per l’efecte que els seus desplaçaments puguin tenir en la propagació del coronavirus, i n’hi ha molts que alcen la veu per demanar que tornin a casa o que tanquin la Comunitat de Madrid.

Un dels més durs ha sigut el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que els culpa d’estar «exportant el virus» per la seva arribada a les localitats costaneres, on n’hi ha molts que tenen casa d’estiueig i ha instat a tancar la comunitat madrilenya. 

Madrid, el principal focus del Covid-19, comença a ser percebuda a la resta del país com un subjecte a confinar sense contemplacions, i dirigents polítics com Morena veuen «una irresponsabilitat» que els madrilenys s’estiguin desplaçant a altres llocs del territori nacional ignorant les recomanacions de no viatjar.

A Múrcia, després de detectar que els nous infectats procedeixen de Madrid, el Govern de Fernando López Miras ha decretat el confinament al litoral, cosa que afecta una població de 376.000 persones.

Mesures més severes 

«El que eren cridades al sentit comú i a la responsabilitat ara s’han de convertir en mesures mes dràstiques», ha justificat López Miras, acusant directament els centenars de madrilenys que tenen una segona residència en els municipis costaners i que s’han desplaçat fins aquí, una imatge «lamentable», ha dit, que no es pot permetre.

Aprofitant el tancament de les escoles i les facilitats per teletreballar, molts madrilenys han fet la maleta aquests dies per viatjar als seus habituals llocs de vacances, sobretot a la costa del País Valencià i Múrcia, fet que ha generat un enuig generalitzat en aquestes destinacions turístiques.

No només hi ha enuig entre dirigents polítics, també Twitter s’ha omplert de missatges criticant aquests desplaçaments, acusant els visitants de Madrid d’«incivilitzats», «inconscients» o de posar «en perill» altres poblacions.

Sense assenyalar directament Madrid, la presidenta balear, Francina Armengol, veu recomanable que no visitin les illes persones procedents de llocs on n’hi ha molts d’infectats i per això demà, durant la Conferència de presidents telemàtica, demanarà a Pedro Sánchez que sigui estricte amb les arribades a les Balears, tot i que és probable que l’Executiu adopti mesures restrictives en aquest sentit a l’empara de la declaració de l’estat d’alarma.

Desembarcaments en massa

També des de Castella-la Manxa s’ha demanat als madrilenys que «extremin la prudència i la precaució» després de constatar que estan venint «en massa» a molts pobles petits. «Això no són quinze dies de vacances per a ningú, ni per als que venen de Madrid», ha recalcat la portaveu del Govern autonòmic, Blanca Fernández.

Preocupació també en alguna localitat gallega, com ara Fisterra (la Corunya), per l’«allau imminent de gent de fora», sobretot madrilenys. «El normal en aquests casos és no deixar sortir la gent d’on és», ha lamentat el seu alcalde, José Marcote, referint-se a Madrid.

Diversos regidors de la província de Zamora, amb una població molt envellida, estan alarmats per la tornada en les últimes hores d’oriünds  d’aquestes localitats que van emigrar a Madrid i han cridat a la seva responsabilitat.

«No són unes vacances», i és de consciència i de lògica que els quinze dies de paralització de serveis es passin al domicili propi i no als pobles, ha afirmat l’alcaldessa de San Vitero, Vanesa Mezquita. 

Cancel·lacions al País Basc

El País Basc, una altra destinació turística, però en aquest cas el segon focus del Covid-19, no tem arribades massives de visitants a cap de les tres províncies perquè el que s’està produint són cancel·lacions de viatges i reserves hoteleres i, en tot cas, el flux seria de sortida», han apuntat les seves autoritats. 

També els municipis turístics de la costa de Cadis han començat a notar l’arribada de persones i famílies especialment de Madrid, que han decidit traslladar-se a les seves cases d’estiueig en aquestes localitats per passar la quarantena o allunyar-se de focus de contagi del coronavirus.

El Puerto de Santa María, Chipiona, Chiclana de la Frontera o Conil de la Frontera són alguns d’aquests municipis de la costa de Cadis en els quals molts residents de fora de la província i de la comunitat tenen una segona vivenda per passar les seves vacances.

Notícies relacionades

Els ajuntaments gaditans afectats no han pres cap mesura especial de moment, tret de fer extensible les recomanacions generals a tots els veïns. «No són dues setmanes de vacances», ha alertat aquest divendres Juan Bermúdez l’alcalde de Conil a la població de la localitat, els residents permanents i els temporals, insistint que cal evitar «el contacte» i l’assistència a zones d’oci i guardar totes les mesures sanitàries que han sigut recomanades per afrontar el coronavirus. 

Aznar és a Marbella

Entre els ‘exiliats’ de Madrid a Andalusia coincidint amb el coronavirus hi ha l’expresident del Govern José María Aznar, que ja és a la seva casa de Marbella amb la seva dona, l’exalcaldessa de Madrid Ana Botella, segons informa Julia Camacho. Un cotxe de la Policia Nacional vigila ja des de mitjans de setmana els voltants de la vivenda a l’exclusiva urbanització de Guadalmina.