CORONAVIRUS

Primers confinaments a la costa mediterrània per l'arribada de turistes madrilenys

Els municipis costaners de Castelló, València, Alacant i Múrcia constaten l'obertura de moltes segones residències

Múrcia decreta el confinament de set municipis «per a tothom per culpa dels irresponsables» després de constatar nous positius

zentauroepp52771139 playa migue200313132527

zentauroepp52771139 playa migue200313132527 / Miguel Lorenzo

5
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La Noelia i la seva parella viuen en un poble de Madrid amb la seva filla d’un parell d’anys. Ella està a l’atur i la nena encara no va a l’escola i la setmana passada, aprofitant que ell estava de vacances, i que «el tema s’estava posant lleig» van agafar el cotxe i van posar rumb a Gandia, on tenen una segona residència.

Totes dues estaven aquest divendres jugant en una platja on cada vegada es veuen més casos com el seu. «Sí que és veritat que ahir a la tarda al passeig ja es veia molta més gent», explica a EL PERIÓDICO, abans de confessar que preferiria que no anés a més. «Si allà és on estan gairebé tots els contagiats i ara venen aquí...», apunta.

La Noelia i la seva filla jugant aquest divendres a la sorra de la platja de Gandia / MIGUEL LORENZO

Però també creu que sense algú que ho impedeixi serà difícil evitar-ho. «Passa com amb els supermercats, els que estaven dient que era una bogeria ara estan fent provisió», assegura. «És que ningú sap com estarà el tema d’aquí tres dies», es defensa.

El ressentiment que té ella existia des de fa dies en els municipis costaners de Castelló, València, Alacant i Múrcia per l’arribada de ciutadans d’aquesta comunitat autònoma coincidint amb la massiva expansió del virus en la capital espanyola però ara s’ha transformat en crítiques obertes per una situació que creu que pot augmentar exponencialment els contagis en aquestes zones, de Benicàssim a La Manga.  

Confinaments a Múrcia

La petició de mesures més dures ha tingut una primera resposta en el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, que ha anunciat el confinament de set municipis i la restricció de moviments dins d’aquests a qüestions laborals o per comprar aliments i productes farmacèutics, a més del tancament en aquestes localitats de bars, restaurants i hotels. Les mesures, seran «per a tothom per culpa dels irresponsables».

«És vergonyós veure com les oficines turístiques eren plenes de persones sol·licitant informació sobre l’oferta turística d’aquests dies», ha assenyalat. També ha constatat que un home de 88 anys va arribar ahir amb tren des de Madrid contagiat i és a l’hospital del Mar Menor. Els set últims casos a la Regió han arribat de la capital.

Alcaldes de pobles de la costa valenciana han confirmat a EL PERIÓDICO que des de fa dies s’estan obrint segones residències que normalment estan tancades fins a la Setmana Santa i que tenen constància també que molts hotelers tenen previst avançar a aquest cap de setmana l’obertura dels seus locals. Ja no ho podran fer per la prohibició de la Generalitat, que entrarà en vigor aquesta nit.

«És una vergonya, els confinen i venen aquí de vacances», lamenten. Les platges, encara sense acabar d’arreglar després de les destrosses de l’últim temporal, registren una inusual presència d’un dels grups de més risc, el de la gent gran. A Cullera han hissat la bandera vermella i Gandia no ha posat en marxa alguns serveis de vigilància i lleure previstos per a la setmana fallera.

En alguns municipis s’ha fet públic un bàndol mitjançant diferents sistemes de megafonia reclamant els nouvinguts de «zones de risc com Madrid i el País Basc» que estiguin «en quarantena domiciliària».

Contagi d’anada i tornada

A aquesta situació també ha contribuït l’aparició d’un cas (pendent d’una confirmació final pel laboratori) a la popular localitat de Gandia, una de les destinacions preferides pels madrilenys. Això sí, es tracta d’una dona que si bé havia viatjat recentment a Madrid (a cuidar un familiar) pel que sembla té la seva residència habitual en aquesta localitat valenciana.

«Demanem responsabilitat i a aquells que han vingut que surtin el mínim possible. No són unes vacances és una emergència sanitària i els demanem responsabilitat perquè aquesta situació passi com més aviat millor», ha explicat Cristina Morera, regidora de l’alacantí Ajuntament de Dénia a À Punt.

«No sembla que sigui de sentit comú posar-se a viatjar tan bon punt suspenen les classes», ha advertit també a la ràdio pública valenciana Toni Pérez, alcalde de Benidorm, que ha confessat que temen que arribi molta gent a la localitat en els pròxims dies davant del tancament de centres escolars.

El mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat en les últimes hores que existeix una «recomanació de no viatjar» per part de les autoritats i ha remarcat que s’espera que s’adopti especialment des de les zones de contenció reforçada. 

Ressò a les xarxes

Les xarxes socials s’han omplert de missatges criticant aquests viatges, tant de residents en aquestes zones com d’altres madrilenys que retreuen als seus veïns aquests desplaçaments.

Mesures dures

«No pot ser que hi hagi qui s’agafi la quarantena com unes vacances i ajudi a expandir el virus per tot el territori», ha assenyalat Mónica Oltra, que ha demanat el mateix esforç que ha fet el País Valencià suspenent les Falles i la Magdalena es faci en altres llocs, però també la suspensió dels AVE des de Madrid a aquesta comunitat.

Des de Compromís ja han advertit que si no n’hi ha prou d’apel·lar a la responsabilitat individual, caldrà prendre altres mesures

Notícies relacionades

Enric Morera, president de les Corts, ha comparat la situació amb la d’Igualada i s’ha preguntat «¿per què no s’ha tancat la cort i la vila?».

De fet, des d’aquest partit el seu senador, Carles Mulet, ha reclamat que s’actuï contra qui se’n va «de vacances» malgrat les advertències.