CONSELL DE MINISTRES

El Govern prorroga fins al 2024 la moratòria dels desnonaments hipotecaris

Montero afirma que la mesura evita que es vegin expulsades de casa més de 29.000 persones

L'Executiu amplia també els col·lectius vulnerables que podran beneficiar-se de la iniciativa

zentauroepp33499361 barcelona 11 04 2016 distrito desahucio en el barrio de nou 190506123034

zentauroepp33499361 barcelona 11 04 2016 distrito desahucio en el barrio de nou 190506123034 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El Govern ha aprovat aquest dimarts una nova pròrroga de quatre anys, fins al 2024, de la moratòria per realitzar desnonaments hipotecaris a les vivendes habituals de certs col·lectius vulnerables. També ha ampliat el grup de potencials beneficiaris a les famílies monoparentals amb un sol fill, que se sumen a altres llars com els formats per famílies nombroses, amb fills menors d’edat, amb majors de 60 anys i amb algun membre amb discapacitat, en situació de dependència o víctima de la violència de gènere.

Així mateix, ha establert que el nivell d’ingressos familiars màxim per acollir-se a la mesura s’incrementarà en funció del nombre de descendents i ha determinat que la moratòria serà d’aplicació tant si el demandant és un banc com si no. La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha estimat que, en cas de no haver adoptat aquestes decisions, s’haurien vist perjudicades directament més de 29.000 famílies (fins al setembre del 2017 s’havien evitat 27.400 desnonaments), a més de les que es podrien veure afectades en el futur.

«Fins al 2024, cap família vulnerable serà expulsada de la seva llar», ha proclamat després d’assegurar que, tot i que la «recuperació comença a notar-se» en aquestes famílies, encara és necessari protegir-les. L’Executiu de Mariano Rajoy va crear la moratòria el 2012 i posteriorment la va anar ampliant i prorrogant el 2013, el 2015 i el 2017. L’actual termini vencia el 15 de maig i per primera vegada s’ha estès en quatre anys, com va destacar Montero.

Lloguers

Notícies relacionades

La mesura va ser anunciada aquest dilluns pel vicepresident segon del GovernPablo Iglesias. El líder d’Unides Podem també va avançar que el seu partit i el PSOE han pactat ampliar l’acord de coalició que van firmar fa uns mesos per incloure una nova mesura: posar fre als desnonaments per impagament del lloguer. Montero ha confirmat que aquesta iniciativa s’inclourà en la prevista reforma de la llei d’arrendaments urbans.

Iglesias va explicar que l’objectiu d’aquesta mesura serà «frenar alguns desnonaments per impagament del lloguer en zones de mercat tensat, especialment quan hi hagi fons voltors implicats». Montero també ha destacat que l’Executiu ja va adoptar mesures en aquest àmbit l’any passat per obligar que els serveis socials siguin notificats prèviament dels processos de desnonaments de lloguer i el procediment se suspengui, en cas de vulnerabilitat de la família afectada, durant un mes (o tres mesos si el demandant és una persona jurídica) per buscar una solució habitacional.