Després del funeral

Sanitat confirma 39 casos de coronavirus a la Rioja

La Conselleria de Sanitat es prepara per posar en quarantena barris sencers en algunes zones de la regió

4bc0cc18-c304-4657-9d8a-84ec633b48ca-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Ministeri de Sanitat ha confirmat ja 39 casos de coronavirus a la Rioja. El principal focus de contagi és a Haro i Casalarreina després d’acudir diversos familiars a un funeral a Vitòria el cap de setmana passat. Aquest és el focus del virus que més preocupa l’Executiu en aquests moments. «Ens podria generar un problema més gran si les mesures no són tan eficaces com considerem que poden ser», ha explicat el director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón

La Conselleria de Salut de la Rioja ha començat a preparar mesures «dràstiques» per «garantir que s’aconsegueix controlar el brot». Entre les quals, ha citat Simon, es posaran en quarantena illes completes i petits barris en algunes zones de la regió. «Aquest grup gran amb contacte estret amb els casos requereix mesures diferents de les habituals», ha argumentat.

L’origen del brot estaria en un pacient de la Rioja de 52 anys, ingressat des de diumenge passat en un hospital de Burgos, que va participar al costat de nombrosos familiars en un funeral a Vitòria el cap de setmana passat. Un esdeveniment després del qual s’ha trobat un elevat nombre de contagis, en comparació amb la població de la regió, especialment a les localitats d’Haro i Casalarreina.

En el conjunt d’Espanya, Sanitat té identificats uns 430 casos, 93 més que ahir, i només 16 persones sobre les quals es desconeix els motius del contagi. En concret, 27 casos a Andalusia, 11 a Aragó, 5 a Astúries, 6 a les Balears, 18 a les Canàries, 10 a Cantàbria, 15 a Castella-la Manxa, 14 a Castella i Lleó, 24 a Catalunya, cap a Ceuta, 30 a València, 6 a Extremadura, 3 a Galícia, 174 a Madrid, cap a Melilla, cap a Múrcia, 3 a Navarra, 45 al País Basc i 39 a la Rioja. Unes dades que, ha aclarit, no representen la situació real en aquests moments, sinó de fa tres o quatre dies.

L’increment més elevat s’ha produït a Madrid, però són brots en grups que ja estaven identificats, per la qual cosa «no incrementen la probabilitat de transmissió comunitària», segons ha explicat Simón. Sobre el tancament de dos centenars de centres de lleure, el director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries ha assegurat que «no és cap disbarat», perquè són persones de risc i aquesta actuació no té especial implicació en la seva vida. «Parlant de persones fràgils sempre és millor sobreactuar una mica que quedar curt», ha reconegut.

No obstant, gairebé tots els nous casos estan associats a «grups ben identificats a partir de casos coneguts». És a dir, no han augmentat, sinó que s’han reduït les zones en les quals Sanitat tenia dubtes sobre un possible contagi. «La valoració és que la situació no canvia, sinó que en algunes zones es millora», ha afirmat. D’altra banda, Sanitat té registrats 30 casos recuperats, a Andalusia, les Balears, les Canàries, Madrid i alguns al País Basc.

Manifestació 8-M

Notícies relacionades

Sobre la cancel·lació de la Marató de Barcelona, Fernando Simón ha assegurat que s’ajusta a les recomanacions del Ministeri de Sanitat que recomanava suspendre o ajornar «els esdeveniments no professionals que no impliquessin classificació oficial». A més, aquesta carrera compta amb més de 1.000 participants habitualment de zones de risc.

Una situació molt diferent de la de la manifestació pel 8-M que se celebrarà aquest diumenge a moltes ciutats d’Espanya, entre les quals, Madrid, perquè aquesta «és una convocatòria per a nacionals». «Si el meu fill em pregunta si pot anar a la manifestació, li diré que faci el que vulgui», ha conclòs.