LA LLUITA PER LA IGUALTAT

El Govern erradicarà les falses síndromes que s'utilitzen judicialment contra la dona

La consellera de Salut aposta per eliminar els dictàmens en els quals «no es creu la criatura i es culpa la mare»

zentauroepp52626601 barcelona            04 03 2020      sociedad   una madre ac200305191125

zentauroepp52626601 barcelona 04 03 2020 sociedad una madre ac200305191125 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / J. G. Albalat

El Govern català s’ha compromès a erradicar dels diagnòstics sobre abusos sexuals a menors tant la falsa síndrome d’alienació parental o SAP (influir de manera negativa en contra del pare), no avalada per la comunitat científica, com l’anomenada preocupació mòrbida de la mare. Aquests dos conceptes es continuen utilitzant, moltes vegades de manera camuflada, en l’àmbit judicial i en els informes dels tècnics que serveixen de guia als magistrats. Són dictàmens que generen «una bola de neu» en la resta del sistema i en els quals no «es creu la criatura i es culpabilitza a la mare», va assegurar aquest dijous al Parlament la diputada de Catalunya en Comú-Podem, Marta Ribas, que va interpel·lar la consellera de Salut, Alba Vergés.

El cas de S., que ahir va entregar els seus fills al jutjat després que una jutge de Barcelona li retirés la seva guarda i custòdia, va entrar a la cambra catalana de la mà de la diputada dels comuns. Tal com va publicar EL PERIÓDICO, la magistrada va acordar, a més, separar els fills: el nen el va enviar amb el seu pare i la nena, a un centre de menors. El pare va ser denunciat per presumptes abusos sexuals als seus fills, tot i que els casos van ser arxivats per falta de proves. «Mantenim un sistema que no serveix, que no diagnostica un abús en un cas en què n’hi ha evidències, que no protegeix el menor com caldria, que culpabilitza la mare amb masclisme institucional i que genera desconfiança. No volem que continuï un dia més», va afirmar la parlamentària.

Un «àmbit molt delicat»

La consellera de Salut va admetre que aquest és un «àmbit molt delicat», però que són històries que venen de «lluny» i avui es veuen d’«injustícia», alhora que va remarcar que s’han fet reunions amb els professionals de la Unitat d’Atenció a la Família i la Dona (UFAM) de l’Hospital de Sant Joan de Deu, un dels centres de referència en la detecció d’abusos sexuals de menors criticat no només per les mares afectades, sinó també en resolucions judicials. El propòsit és millorar el sistema i els protocols.

Canvi d’orientació

Notícies relacionades

Vergés va precisar que en aquestes trobades i en les fetes amb altres entitats es va establir un canvi d’orientació i metodologia, i va recordar que el «sistema sanitari no és pericial». En aquest sentit, va reconèixer que s’han utilitzat informes d’aquestes característiques com a pericial. La responsable de Salut va explicar que en aquesta reorientació s’ha inclòs l’estandardització d’aquests informes, però des del punt més sanitari del menor i de la seva recuperació.

La consellera es va comprometre a lluitar per l’erradicació de la inexistent síndrome d’alienació parental i l’anomenada preocupació mòrbida. «No es poden utilitzar termes sense evidència científica. Aquí hem de ser taxatives», va recalcar. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va recomanar fa anys a les institucions que intervenen en el tractament de la violència masclista que eliminin els continguts que «apareguin carregats de prejudicis, com el SAP», i garanteixin una preparació «amb sòlides bases científiques». En unes jornades recents a Madrid organitzades per l’Associació de Dones Jutges d’Espanya, la delegada del Govern contra la violència masclista, Victoria Rosell, va rebutjar també aquesta pràctica. «Tant de bo ben aviat per als juristes les sigles SAP» serveixin exclusivament per designar les sentències de les audiències provincials, amb referència que es desterri de l’àmbit judicial.