Mesures preventives

Les empreses que parin la seva activitat pel coronavirus no hauran de pagar les cotitzacions

Les companyies només podran acreditar-ho si la plantilla s'absenta en massa per aïllament o Sanitat clausura el centre de treball

Les firmes tindran l'obligació de paralitzar la seva activitat si detecten risc «greu i imminent» de contagi

zentauroepp52610125 sevilla200305131202

zentauroepp52610125 sevilla200305131202 / Maria Jose Lopez

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Les empreses que hagin de paralitzar la seva activitat a causa dels efectes del coronavirus es podran veure exonerades de pagar la cotitzacions a la Seguretat Social dels seus treballadors durant els dies que duri el tancament. Així ho ha dictaminat aquest dimecres el Ministeri de Treball en una guia pràctica per a les companyies, amb consells i obligacions sobre com gestionar les possibles interrupcions ocasionades per l’epidèmia. No obstant, les firmes únicament podran no pagar les seves obligacions amb l’erari públic durant els dies de tancament si acrediten «força major», una cosa que haurà d’autoritzar l’autoritat laboral competent.

«La Tresoreria General de la Seguretat Social podrà exonerar l’empresari de l’abonament de quotes de la Seguretat Social i per conceptes de recaptació conjunta mentre duri el període de suspensió, i es mantindrà la condició de l’esmentat període com a efectivament cotitzat pel treballador», diu la guia del Ministeri de Treball. És a dir, si una companyia es veu obligada a registrar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i pot justificar que ho fa per força major, l’empresa no haurà d’assumir les cotitzacions i al treballador li comptarà com que no ha deixat de cotitzar. El cost passarà a assumir-lo l’erari públic. I, en cas que l’empresa es vegi obligada a acomiadar treballadors, les indemnitzacions les assumirà el Fons de Garantia Salarial.

El Ministeri de Treball és conscient, tal com justifica en la seva guia, del pes econòmic de la Xina, tant a nivell logístic com de comprador, i de les complicacions derivades dels protocols d’aïllament decretats de Sanitat per minimitzar els contagis. No obstant, no totes les companyies que vegin afectada la seva activitat podran recórrer a aquesta mesura i carregar part del cost a la Seguretat Social. En última instància, serà l’autoritat laboral competent, ja sigui directament el Ministeri de Treball o altres organismes, com el Departament de Treball de la Generalitat, el que tindrà l’última paraula. I és que les companyies només podran acollir-se al supòsit de «força major» si poden acreditar una absència massiva de treballadors, degut a causes mèdiques o una ordre directa de l’autoritat sanitària de clausura del centre de treball.

No seran considerades causes de «força major» els casos en què una empresa hagi de tancar o paralitzar la seva activitat per l’escassetat o falta total d’aprovisionament de materials. Tampoc un descens de la demanda que generi a la firma un excés d’existències o falta de compradors o la impossibilitat de prestació de serveis. 

Tancament obligat davant de risc de contagi

Les companyies, més enllà de les seves obligacions amb la Seguretat Social, tenen obligacions amb la salut pública en relació amb la crisi del coronavirus. I és que el Ministeri de Treball comunica a les empreses que tenen l’obligació de clausurar els seus centres de treball si detecten un risc «greu i imminent» de contagi. El departament liderat per Yolanda Díaz també insta les companyies a realitzar una «interpretació restrictiva» de l’esmentat concepte i recorda que «la mera suposició o l’alarma social generada no són suficients». 

Notícies relacionades

I no només serà competència i obligació de les empreses paralitzar l’activitat en cas de risc «greu i imminent» de contagi, sinó també dels treballadors. El comitè d’empresa, en bloc, o els delegats de prevenció de riscos laborals poden decidir unilateralment la paralització de l’activitat empresarial. Tant empresa com treballadors tenen l’obligació d’«informar com més aviat millor de l’existència» de risc de contagi de coronavirus.

Teletreball, en la mesura possible

El Ministeri de Treball recomana a les empreses que supleixin, en la mesura possible, aquelles activitats habitualment realitzades al centre de treball per treball des de casa. Sempre en aquells casos en què les esmentades tasques no puguin desenvolupar-se a l’oficina o fàbrica a causa de les precaucions necessàries de tipus sanitari. Per als esmentats casos, la guia pràctica del Govern insta les companyies a abordar acords col·lectius o individuals «de caràcter excepcional» per promoure el teletreball. Sempre que aquests siguin de durada «temporal i extraordinària», siguin adequats a la llei, no suposi una reducció de drets per al treballador i que el cost tecnològic del teletreball no l’assumeixi l’empleat.