JORNADA REIVINDICATIVA

¿On hi ha vaga aquest 8 de març pel Dia de la Dona?

Sindicats de comunitats autònomes com Catalunya sí que hi han convocat aturades, tot i que no hi ha una crida a la vaga general per al conjunt d'Espanya

jcarbo47271828 dia dona190308182856

jcarbo47271828 dia dona190308182856 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Xènia Homs

Aquest pròxim 8 de març del 2020Dia Internacional de la Dona, no hi haurà vaga feminista en l’àmbit espanyol perquè no hi ha hagut unanimitat entre els diferents territoris a l’hora de convocar-la. No obstant, sí que hi haurà aturades en algunes comunitats autònomes i diverses mobilitzacions a tot Espanya per lluitar pels drets de totes les dones, la igualtat, el final de la bretxa salarial i defensar la dignitat de les anomenades ‘feines invisibles’. A més, també es reivindicarà posar fi a la violència masclista, que ja suma 14 víctimes a Espanya des de començament d’any.

Aquest 8-M, que compta amb la particularitat que cau en diumenge, es crida a fer vaga només en algunes comunitats, com CatalunyaAragó i Andalusia, mentre que en d’altres, com la Comunitat de Madrid i el País Valencià, han optat per no fer-ne i canviar d’estratègia. Davant d’aquesta disparitat de criteris, la plataforma Comissió 8-M, integrada per assemblees feministes de tot Espanya, no farà una crida conjunta aquest any. Sí que es mantenen, per contra, les manifestacions en les ciutats. 

Aquest canvi d’estratègia el 2020 es deu que es busca «descentralitzar el 8-M», i «construir més força des de baix», segons ha explicat la portaveu de la Comissió 8-M de Madrid, Vicky García.

Participació sindical

A Catalunya, la CGT i l’IAC  donen cobertura legal a la convocatòria de vaga ininterrompuda de 24 hores aquest any i de la mateixa manera ho han fet la Intersindical-CSC  i la CNT, que ha declarat en un comunicat que aquest 8-M vol ser «la gota que desbordi la marea que acabi amb la violència masclista».

No obstant, ni CCOO ni UGT secunden la vaga aquest any. Segons ha explicat la vicesecretària general de la UGT, Cristina Antoñanzas, el sindicat ha pres aquesta decisió desvinculant-la que aquest 2020 el 8 de març cau en diumenge (dia no feiner) perquè moltes persones «treballen aquell dia».

A més, Antoñanzas ha declarat que la vaga és «una eina fonamental per poder canviar les coses» i «el contrapunt més fort que té el sindicat». No obstant, en aquesta ocasió, el sindicat ha defensat «noves fórmules de pressió i negociació».

Serveis mínims

El servei ferroviari de Renfe Rodalies, de mitjana i llarga distància l’AVE a Catalunya ha confirmat que secundarà la vaga aquest diumenge 8 de març, tot i que encara està pendent que la Generalitat dicti els serveis mínims planejats per a aquest dia.

Manifestació a Barcelona

La manifestació feminista del 8 de març a Barcelona arrencarà a la plaça de la Universitat a les 17.00 hores. Es preveu que a aquesta mobilització s’hi sumaran més convocatòries paral·leles al llarg del dia.

Manifestació a Madrid

Madrid es va decidir per consens no fer vaga laboral aquest 8-M. Al seu lloc, s’han realitzat diverses accions des del mes de febrer, en el que s’ha batejat com a «revolta feminista» cap al 8 de març, i per a aquest mateix dia es planegen diferents accions als barris al matí per confluir després per columnes en la manifestació de la tarda, que tindrà començament a les 17.00 hores a Atocha i arribarà fins a plaça d’Espanya.

També hi ha previstes múltiples manifestacions a pràcticament totes les capitals de província espanyoles.

Vaga estudiantil

Per la seva banda, el Sindicat d’Estudiants ha convocat per a aquest divendres 6 de març una vaga estudiantil en l’àmbit espanyol contra el pin parental i per una educació igualitària.

A més, l’entitat ha explicat que la vaga pretén demanar als grans sindicats que garanteixin la possibilitat de fer aturades parcials o totals a les treballadores que així ho decideixin, per garantir el dret a mobilitzar-se de les dones que treballen diumenge.

Llei contra les violències sexuals

Aquest any el 8-M arriba pocs mesos després de la formació del nou Govern de coalició del PSOE-UP. De fet, el Ministeri d’Igualtat presentarà davant del Consell de Ministres el projecte de la llei integral per la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals, que contempla la creació de centres d’assistència 24 hores per a les víctimes d’aquest tipus de violència.

Notícies relacionades

No obstant, no hi haurà cap declaració institucional de l’Assemblea de Madrid ni l’Ajuntament de la capital amb motiu del Dia de la Dona, en els dos casos a causa del rebuig de Vox d’adherir-se al consens de la resta de formacions polítiques. Per a aquest tipus de manifestos institucionals és necessària la unanimitat de tots els grups i la formació política d’Abascal ho bloqueja.

L’any passat van sortir al carrer 375.000 persones a Madrid, segons xifres de Delegació del Govern, i unes 200.000 persones en la manifestació del 8-M a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana.