JORNADA REIVINDICATIVA

Manifestació del 8 de març a Barcelona: horari i recorregut

Els col·lectius feministes tornaran a sortir als carrers de les principals ciutats espanyoles el Dia de la Dona, que aquest any cau en diumenge

manifestaciones-feministas-8-m

manifestaciones-feministas-8-m

2
Es llegeix en minuts
Xènia Homs

La manifestació feminista del 8 de març a Barcelona, que coincideix amb la vaga de dones convocada, arrencarà aquest diumenge a la plaça de la Universitat a les 17.00 hores sota el lema ‘Juntes i diverses per una vida digna’. La marxa seguirà el seu recorregut per la Gran Via fins al passeig de Sant Joan, per acabar a l’Arc de Triomf.

Tot i que aquest 8-M del 2020 no hi ha una crida a la vaga general per al conjunt d’EspanyaCatalunya és una de les comunitats autònomes que sí que ha anunciat aturades. Concretament, l’organització catalana Vaga Feminista ha tornat a convocar una vaga laboral, de consum i de cures, de 24 hores de durada. 

Segons ha anunciat Vaga Feminista, la manifestació s’organitzarà per blocs. El primer bloc unitari no serà mixt i seguirà el seu recorregut pel carrer de Balmes. A continuació, la marxa incorporarà una batucada pel carrer d’Aribau duta a terme pel col·lectiu de dones percussionistes ‘Percudones’ i a aquesta la seguirà el bloc mixt.

Lectura del manifest

Al final de la marxa, a l’Arc de Triomf, s’instal·larà un escenari on es llegirà el manifest que aquest any denuncia la precarietat laboral, incidint sobretot en les dones del sector domèstic i les cures, reclama un avortament lliure, segur i gratuït, exigeix la derogació de la llei d’estrangeria i denuncia també l’emergència climàtica.

A part, aquest any s’ha convocat també una mobilització de dones migrades, racialitzades i refugiades a Sarrià, per incorporar la mirada i la reivindicació descolonitzadora a la jornada.

Recolzament institucional de l’ajuntament

Amb motiu de la commemoració del 8 de març del Dia Internacional de la Dona, el ple del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat també una declaració institucional en la qual manifesta el seu compromís per continuar treballant pels drets de les dones i el seu rebuig a qualsevol mena de discriminació i violència cap a les dones.

La declaració també assegura el recolzament institucional a les mobilitzacions organitzades amb motiu del 8-M, així com la garantia que l’Ajuntament treballarà des de la perspectiva de gènere per garantir la igualtat i reduir la bretxa salarial i els casos de pobresa femenina.

A més, l’Ajuntament ha promogut, durant tot el mes de març, diverses activitats «ecofeministes», exposicions, tallers, xerrades i molts actes més per celebrar el Dia Internacional de la Dona.

Manifestacions a Girona, Lleida i Tarragona

Notícies relacionades

També s’han convocat altres mobilitzacions a les grans ciutats de Catalunya. En concret, la manifestació a Girona serà a les 18.00 hores a la plaça 1 d’Octubre, a Lleida serà a la mateixa hora a la plaça Ricard Vinyes, i finalment a Tarragona s’ha convocat a les 17.30 hores a la plaça de la Imperial Tarraco.

L’any passat, segons xifres de la Guàrdia Urbana, van sortir al carrer més de 200.000 dones només a Barcelona en una marxa violeta sota el lema «ens aturem per canviar-ho tot» i van recórrer la Gran Via fins a concentrar-se a la plaça de Catalunya.