El Govern impulsarà un etiquetatge frontal per promoure els bons hàbits alimentaris

El Govern regularà les caixes sorpresa als videojocs per evitar una ludopatia prematura en menors

20200228 477248 comisioncomerciomo 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern està preparant un pla per fomentar els bons hàbits alimentaris i provar de revertir la tendència a l’alça dels casos d’obesitat, especialment preocupants en menors. Entre les principals mesures, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha anunciat que s’està estudiant la implantació d’un nou tipus d’etiquetatge frontal que aporti la informació nutricional necessària per fomentar el consum d’aliments saludables. 

«Volem generar un sistema d’etiquetatge que incentivi el consum saludable i desincentivi el que és nociu per a la salut», ha afirmat Garzón en la comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats. Segons ha explicat, en el ministeri estan «avaluant els diferents graus d’eficàcia dels diferents sistemes existents per veure quin podria ser el disseny més adequat». Referent a això, ha apuntat que les experiències de XileFrança Portugal «demostren l’eficàcia d’optar per etiquetes amb codis de fàcil comprensió que ajuden les famílies».

Aquesta no ha sigut l’única proposta que el ministre ha posat sobre la taula. Al contrari, ha defensat que aquest plantejament anirà acompanyat per un estudi de la fiscalitat dels productor alimentaris per fomentar el consum saludable i restar atractiu als productes «amb certa nocivitat» per a la salut.

En relació amb la publicitat, Garzón també ha remarcat la necessitat de regular «les informacions comercials dirigides al públic infantil i que no promouen els hàbits saludables». Com a última mesura i complementant totes les altres, es promouran campanyes de conscienciació i prevenció per evitar l’obesitat. 

Diners reals

A més, ha anunciat que regularà les caixes de recompensa als videojocs amb la intenció de prevenir la ludopatia en menors. El ministre ha explicat que hi ha videojocs en què es poden comprar, amb diners reals, millores per als personatges o actualitzacions a través de ‘loot boxes’ o caixes sorpresa en què no es coneix el que s’obtindrà

Notícies relacionades

«Aquest ministeri ha notat la proliferació de fenòmens de jocs d’atzar al si de videojocs que ofereixen uns mecanismes anomenats ‘caixes botí’ que permeten a l’usuari millorar la seva capacitat de desenvolupar-se en el joc accedint a uns elements de sorpresa, previ pagament de diners real», ha afirmat Garzón abans de remarcar la necessitat de regular aquest aspecte dins del pla integral contra la ludopatia que està impulsant des del seu ministeri.

A més, el coordinador federal d’IU ha destacat que aquests procediments per obtenir millors habilitats per a un jugador de futbol, per exemple, van acompanyats de música similar a la d’una ‘màquina escurabutxaques’, cosa que implica «l’aparició de fenòmens patològics» en els menors.