ensenyament i vol acrobàtic

Així és el C-101 sinistrat a Múrcia: un avió amb 40 anys de servei

avion

avion

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’avió sinistrat aquest dijous davant les costes de La Manga, a Múrcia, és un Airbus C-101 Aviojet, una aeronau dedicada a l’ensenyament de pilots i el vol acrobàtic que té més de 40 anys de servei a l’Exèrcit de l’Aire espanyol. El C-101 va arribar a l’Exèrcit de l’Aire per substituir l’anterior reactor d’ensenyament, el T-6 (Texan). De la mà de l’antiga CASA, els quatre primers aparells es van incorporar a San Javier el març de 1980.

El C-101 és un avió d’entrenament avançat que permet als pilots una formació aeronàutica completa des de les primeres fases de vol fins a la transició als avions de combat. Està construït totalment a Espanya i les seves bones característiques aerodinàmiques, fiabilitat, facilitat de control, baix cost d’operacions i completa instrumentació el converteixen en un avió molt adequat per al vol d’ensenyament i el vol acrobàtic.

El primer C-101 de sèrie va volar el 8 d’octubre de 1979 i els quatre primers exemplars van ser entregats oficialment al 793 Esquadró de l’Acadèmia General de l’Aire de San Javier el 17 de gener de 1980, on van rebre la denominació E-25.

Patrulla Águila

Notícies relacionades

Actualment aquesta aeronau presta el seu servei a l’Acadèmia General de l’Aire (AGA), al Grup d’Escoles de Matacán (GRUEMA) i al Centre Logístic d’Armament i Experimentació (CLAEX).

Els C-101 també són utilitzats per la Patrulla Águila per a les seves exhibicions acrobàtiques. Els seus aparells tenen instal·lat un sistema generador de fum blanc i de color amb què habitualment ‘pinten’ al cel la bandera d’Espanya.