EPIDÈMIA

La Xina detecta els primers casos de curats del coronavirus que recauen

El 14% de pacients donats d'alta a la província de Canton han tornat a donar positiu

zentauroepp52493009 coronavirus200226105451

zentauroepp52493009 coronavirus200226105451 / STR

5
Es llegeix en minuts
Javier García / Efe / Pekín

Els nous casos de coronavirus continuen a la baixa a la Xina, fins i tot en el focus de la província de Hubei, on la situació continua sent greu, mentre que alguns pacients donats d’alta han tornat a donar positiu, han anunciat avui les autoritats sanitàries.

A tot Xina es van registrar dimarts 406 nous casos confirmats i 52 morts, la immensa majoria a la província de Hubei, ja que a la resta del país només es van detectar cinc nous casos i cap víctima mortal.

Les dades suposen una caiguda del 20% en el creixement dels casos respecte al dia anterior i del 27% en el nombre de morts comptabilitzades.

Els cinc casos a la resta de la Xina, sense comptar Hubei, suposen el menor nombre de nous infectats des del començament de la crisi.

El total de casos des de l’inici de l’epidèmia s’eleva a tot Xina a 78.064, mentre que els morts sumen 2.715, segons les últimes dades ofertes per la Comissió Nacional de Sanitat.

Gairebé 30.000 pacients han sigut donats d’alta després de superar la malaltia, tot i que una dada coneguda avui a la província de Canton –al sud del país i la segona més afectada per l’epidèmia– va incrementar l’alerta davant del potencial de l’encara misteriós virus.

Control d’epidèmies

El Centre per al Control i la Prevenció d’Epidèmies de Canton va informar que entorn del 14% dels pacients que han sigut donats d’alta en aquesta província han tornat a donar positiu per coronavirus en els tests realitzats posteriorment.

Segons el subdirector d’aquest organisme, Song Tie, no hi ha una conclusió clara encara sobre per què s’ha produït i es desconeix també si aquests pacients poden ser infecciosos.

Song va assenyalar que, segons la valoració preliminar, els experts creuen que aquests pacients encara s’estan recuperant d’infeccions pulmonars i encara han de restablir-se totalment.

A Canton hi ha hagut fins al moment 1.347 infectats, 7 morts i 805 han superat la malaltia, dels quals han tornat a donar positiu després d’abandonar l’hospital el 14%, cosa que equivaldria a uns 112 pacients (tot i que les autoritats només han publicat el percentatge).

Les últimes directrius de la Comissió Nacional de Sanitat xinesa estableixen que es considera un pacient recuperat i donat d’alta de l’hospital quan les seves mostres de gola o nas donen resultats negatius en dues anàlisis consecutives i una tomografia computada no indica lesions pulmonars, al costat de l’absència de símptomes evidents com febre.

Els criteris prescriuen que els pacients recuperats han de vigilar la seva salut i limitar les activitats a l’exterior durant les dues setmanes següents a sortir de l’hospital, a més de fer-se nous tests en les següents setmanes.

A l’Hospital del Poble número 8 de la ciutat de Canton, 13 pacients donats d’alta han donat positiu de nou, tot i que cap d’ells va tornar a mostrar símptomes, va explicar el director de la unitat de cures intensives d’aquest centre, Li Yueping.

Segons els experts de l’hospital, tots els nous positius es van detectar a través de mostres anals, un mètode que no es fa servir habitualment en altres parts del país, i els seus resultats se situaven en l’«escala feble».

Alguns hospitals a la província de Canton fan servir els tests anals després que una investigació de la Universitat Mèdica de la capital provincial detectés el virus en restes fecals, cosa que apunta a una nova via de transmissió.

Altres casos de pacients que han tornat a donar positiu després de ser donats d’alta s’han detectat també en algunes zones del país.

VIDA I PRODUCCIÓ ENCARA SOTA MÍNIMS

Tot i que la situació a Hubei continua sent preocupant, a la resta de la Xina tres províncies més –Xinjiang (oest), Mongòlia Interior (nord) i Sichuan (sur)– han anunciat avui que han rebaixat el seu nivell d’emergència, situat en el màxim, després de constatar que el reg ha disminuït, segons els mitjans estatals.

Sis províncies més havien reduït el seu nivell d’emergència en els últims dies després de no haver detectat cap nova infecció en diverses jornades consecutives.

El Govern ha instat les regions menys afectades que flexibilitzin les dràstiques mesures adoptades que limitaven el moviment de persones i la tornada a la feina, tot i que tampoc ha especificat clarament quines zones serien.

A Pequín, per exemple, no s’ha aixecat encara cap de les estrictes mesures de control als complexos de vivendes o d’oficines i, tot i que es veuen més vehicles als carrers, la immensa majoria dels locals comercials estan tancats i els centres de treball, buits.

El temor i la precaució és encara molt palpable entre els habitants de la capital, que es queden majorment a casa seva.

Les autoritats i les empreses no ofereixen pràcticament cap dada sobre la tornada a la feina, però tot indica que la represa de la producció es troba encara sota mínims en multitud de sectors.

Els experts calculen que el creixement de l’economia xinesa en aquest primer trimestre de l’any serà un dels menors des de la crisi financera global del 2008 i el situen entre un 3 i un 4%, gairebé la meitat del 6% aconseguit en els últims tres mesos del 2019.

QUARANTENA ALS PASSATGERS D’UN AVIÓ PROCEDENT DE SEÜL

La Xina ha posat sota quarantena 94 passatgers d’un avió procedent de Seül quan va arribar ahir a la nit a la ciutat de Nanjing, a l’est del país, després que tres d’ells, de nacionalitat xinesa, mostressin símptomes de febre, ha informat avui la televisió estatal.

Notícies relacionades

Cap dels tres viatgers xinesos procedents de Corea havia tingut relació recent amb Wuhan o la província de Hubei, focus de l’epidèmia, segons la font.

I avui s’ha informat també que les autoritats han demanat als bancs que desinfectin els bitllets en un espai sec durant una setmana per prevenir el contagi del virus a través del paper moneda. 

Temes:

Coronavirus