RESIDENT A BARCELONA

Un noi que ha estat a Itàlia, segon cas de coronavirus a Catalunya

El noi, de 22 anys, va acudir dimarts al metge amb un quadro lleu de mal de coll i febre

El CatSalut acredita laboratoris a Lleida, Girona i Tarragona perquè facin les proves detectores

zentauroepp52481405 clinic200225173512

zentauroepp52481405 clinic200225173512

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un noi de 22 anys, resident a Barcelona i que va viatjar a Milà (Itàlia) entre els dies 22 i 25 d’aquest mes, és el segon cas de coronavirus diagnosticat a Catalunya, segons ha confirmat aquest dimecres la Conselleria de Salut. De moment, a Espanya s’han donat 10 casos de coronavirus, dos dels quals són a Catalunya. Tots els casos són importats d’altres països i, per tant, no hi ha hagut transmissió local. En el cas dels dos pacients de Barcelona no hi ha hagut entre ells un contacte.

El cas d’aquest noi se suma al de la dona italiana de 36 anys, resident a Barcelona, que va viatjar al nord d’Itàlia i va contreure el coronavirus, del qual es recupera favorablement a l’Hospital Clínic. En aquest centre també es troba, aïllat, el noi de 22 anys. 

«Estem en fase de contenció, que consisteix a detectar els casos importats, estudiar els seus contactes i evitar una transmissió comunitària. Però, si n’hi hagués, no significaria que estiguéssim com a Itàlia. A França i Alemanya hi va haver casos de transmissió local i finalment es va contenir el brot», ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés.

En roda de premsa aquest dimecres, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha explicat que el jove de 22 anys va acudir ahir al servei d’urgències de l’Hospital Clínic amb un quadro lleu de mal de coll i 37,5 ºC de febre i, com va dir que havia estat a Milà, li van fer el test epidemiològic i l’anàlisi que aquest matí ha confirmat que pateix Covid-19 (el nom científic de la malaltia produïda pel coronavirus xinès), tot i que els seus símptomes són lleus.

Xarxa de vigilància

Els especialistes de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica estan mirant ara d’identificar totes les persones que han estat en contacte amb aquest infectat per, segons estableix el protocol, aconsellar el seu confinament domiciliari. Allà seran sotmesos a un seguiment mèdic per veure si desenvolupen símptomes. Si és així, se’ls practicaran les proves pertinents.

Guix, que no descarta un «degoteig de nous casos» en els pròxims «10 o 12 dies», ha informat que ahir es van descartar uns altres vuit casos sospitosos que estaven sent estudiats i que van donar negatiu en les anàlisis.

Respecte a la pacient italiana resident a Barcelona, que també continua aïllada a l’Hospital Clínic, segons ha informat que la seva evolució és bona i té un quadro lleu. Tot i que tots dos estan en aïllament, poden rebre visites, però s’han de posar l’equipament adequat.

«Aquests dos casos no ens preocupen perquè són importats. Ens preocuparia que n’hi comencés a haver casos locals, com a Itàlia. Però no és l’escenari ara», ha dit Guix. «Tot aquest desplegament no és conseqüència de la gravetat de la malaltia, sinó per eliminar el virus de l’entorn i que aquest no passi a formar part de la fauna i la flora», ha afegit.

El secretari de Salut Pública de Catalunya ha assegurat que el coronavirus és encara «un virus molt nou», del qual es desconeix el seu comportament, tot i que és «similar a la síndrome gripal». «Podríem esperar, però no és una cosa segura, que, per tant, decaigui amb l’arribada de la calor», ha dit.

A més, el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha acreditat més laboratoris a Lleida, Girona i Tarragona perquè puguin fer les proves de detecció del coronavirus, per evitar els desplaçaments de les mostres i el temps que això representa.

Segons la gerent de processos integrals de salut del CatSalut, Assumpta Ricart, aquestes proves de laboratori «no poden convertir-se en taps per a la detecció precoç» del virus. Actualment, només el laboratori del Clínic està habilitat per dur a terme aquestes proves i pot assumir una quantitat important de mostres (unes 300 al dia), però Salut es prepara «per si fes falta», han indicat fonts del departament.

33 identificats

Guix també ha informat que ja són 33 (davant les 25 d’ahir) les persones identificades que havien estat en contacte amb la dona italiana i totes elles es troben en situació d’aïllament als seus domicilis, encara que cap n’ha desenvolupat símptomes, confinament que durarà 14 dies.

Vergés ha tornat a insistir en la tranquil·litat i ha assegurat que «el sistema de salut està preparat per detectar i atendre qualsevol cas». Els protocols, que es revisen cada dia, estan funcionant, segons ha afirmat.

Notícies relacionades

Vergés s’ha reunit aquest matí amb els secretaris generals de tots els departaments de la Generalitat per explicar-los l’actualització dels protocols i l’aplicació de l’Estratègia d’Emergències per a casos de malalties transmissibles.

La responsable del Departament de Salut, que ha destacat que l’epidèmia comença a descendir a la Xina, ha explicat, a més, que estan en contacte amb tots els sectors, escoles, universitats, empreses, sindicats, comerços i turisme per coordinar possibles accions de prevenció.