Espanya suma cinc infectats del virus en un dia

Tots els pacients havien estat al nord d'Itàlia recentment

Sanitat recomana no viatjar a la Xina, Corea, l'Iran i quatre regions alpines

coronavirus catalunya / periodico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Nacho Herrero / Manel Vilaseró

Dos dies després que esclatés el brot de coronavirus del nord d’Itàlia, la seva ona expansiva ha arribat a Espanya. Només aquest dimarts s’han diagnosticat cinc casos (un a Barcelona, un altre a Madrid, un més a Vila-real i dos a Tenerife), més del doble dels registrats fins diumenge.

Els cinc corresponen a persones que havien viatjat recentment al nord d’Itàlia. El nivell d’alerta no s’ha elevat al no haver-hi contagi dins de les nostres fronteres, però el Ministeri de Sanitat ha emès la recomanació de no viatjar a les zones de risc, que s’han ampliat. Ara figuren, entre d’altres, quatre regions del nord d’Itàlia i tota la Xina.

La persona infectada a Catalunya és una dona italiana de 36 anys, resident a Barcelona i que havia viatjat en els últims dies al nord del seu país natal. Clínicament «està bé», no presenta una simptomatologia de base i pateix un «procés similar al gripal», segons el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

Al Clínic de Barcelona

La dona italiana està ingressada a l’Hospital Clínic de Barcelona en un «aïllament de nivell baix», que requereix simplement una «restricció de visites». Segons expliquen fonts hospitalàries a EL PERIÓDICO, el centre també fa proves per descartar la possible infecció en un altre pacient, un turista italià ingressat igualment en el centre. «Hi ha vuit casos més en investigació», ha admès Guix, que ha assenyalat que 25 persones més de l’entorn de la dona italiana hauran d’estar en quarantena a les seves cases les pròximes dues setmanes.

video 3612920 / periodico

La situació sanitària s’ha examinat en una reunió de la comissió de seguiment convocada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que va enviar un missatge de tranquil·litat, destacant que no hi ha hagut transmissió a Catalunya, que el cas és importat, com almenys els altres tres restants.

Zones de risc

Les noves zones de risc, a les quals el ministeri recomana no viatjar si no és estrictament necessari són, a més de la Xina, les regions italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya; Corea del Sud, el Japó, l’Iran i Singapur. 

El ministre Salvador Illa ha explicat que viatjar a aquestes zones «no estarà prohibit» però «si no és imprescindible és millor no anar-hi». En cas d’haver-hi d’anar, el que s’aconsella és complir estrictament la prescripcions de les autoritats de la zona i seguir les normes d’higiene publicades en la pàgina web del ministeri. La prohibició de viatjar-hi no és sobre la taula perquè no «ho recomana cap organisme internacional».

[Seguiu tota l’actualitat sobre el coronavirus | Últimes notícies en DIRECTE]

Illa ha efectuat l’anunci després de mantenir una reunió extraordinària amb les comunitats autònomes en la qual també es va acordar fer proves del coronavirus a tots els pacients amb malalties respiratòries greus ingressats en hospitals que hagin resultat negatives a altres virus com, per exemple, la grip. A diferència del que es feia fins ara, la prova es farà tot i que els malalts no hagin viatjat a les zones de risc.

Als viatgers que procedeixin d’aquestes àrees se’ls aplicarà el mateix protocol que fins ara: si apareixen símptomes gripals, tot i que siguin lleus, han de trucar al telèfon d’emergències (112) i allà els donaran les pautes a seguir. «És molt millor trucar perquè si és necessari la prova pot fer-se fins i tot al domicili i així s’eviten riscos de nous contagis», segons el ministre. La sala d’urgències d’un hospital va ser a Itàlia un dels epicentres en els quals es va generar el brot.

Com ja s’havia anunciat, Sanitat repartirà fullets als aeroports i ports amb aquestes instruccions per als passatgers que provinguin de les zones risc, les mateixes on es desaconsella viatjar.

Casos a Castelló, Madrid i dos a Tenerife

Notícies relacionades

Poc després de la compareixença del ministre, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha confirmat el primer cas de coronavirus al País Valencià, un home que havia acudit a l’hospital La Plana, a Vila-real (Castelló) amb símptomes compatibles amb la malaltia i havia estat recentment a Milà. Les primeres anàlisis han confirmat la presència del Covid-19. I pocs minuts després, la Comunitat de Madrid confirmava el d’un jove de 24 anys.

Al matí, un metge italià que feia una setmana que estava allotjat en un hotel d’Adeje (Tenerife) ha donat positiu. Hores després s’hi ha sumat la seva dona. Els dos casos han obligat a mantenir confinats, de moment, uns mil turistes que compartien hotel amb la parella.