Nous plans

Sanitat anuncia més mà dura contra el tabac i el vaporeig

El ministre Illa remarca que no «li tremolaran les cames» en la lluita contra una addicció a l'alça

El Govern estudia mesures fiscals, restriccions als nous dispositius i més espais lliures de fum

zentauroepp8892777 mex10 ciudad de mexico mexico 28 08 08   un fumador enciende191031133651

zentauroepp8892777 mex10 ciudad de mexico mexico 28 08 08 un fumador enciende191031133651 / PAOLA HIDALGO

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dijous que farà un «pas decidit» al llarg de la legislatura a l’hora de posar límit al tabaquisme, que segons el seu parer és un dels problemes «més greus» de salut pública a Espanya, ja que provoca la mort evitable de 50.000 persones a l’any.

«No em tremolaran les cames», ha assenyalat el ministre després de reunir-se amb societats mèdiques, científiques i organitzacions relacionades amb aquesta addicció. Si bé no ha volgut avançar cap mesura fins que la setmana que ve comparegui per primera vegada al Congrés dels Diputats, on avançarà alguna de les primeres accions.

Això sí, ha deixat clar que hi ha un «amplíssim consens amb les entitats socials per anar un pas més enllà amb un conjunt addicional de mesures» que el Govern «estudiarà en diferents fronts». Com a avançament, ha assenyalat que s’està analitzant «fer un pas més en matèria de fiscalitat», així com endurir l’actual llei del tabac amb més restriccions en espais i limitacions a les noves maneres de fumar, com el vaporeig, els cigarrets electrònics o les pipes d’aigua. 

«L’actitud del ministeri és que les noves maneres de fumar han de ser objecte de regulació» perquè «hi ha evidència científica que no són saludables», ha assenyalat.

La campanya publicitària

Notícies relacionades

Ja en la legislatura passada Sanitat va posar en marxa una campanya publicitària en la qual va equiparar totes les formes de consum de nicotina amb el tabac, malgrat que algunes societats científiques consideren que el vaporeig és una eina útil perquè alguns dels fumadors més enganxats aconsegueixin deixar enrere el tòxic hàbit. El problema és que com que la indústria presenta als cigarrets electrònics com un producte menys nociu, estan aconseguint atraure cada vegada més els joves. Així, admeten que els han provat  un de cada dos joves, mentre que fa dos anys havia vaporejat alguna vegada un de cada cinc.

Un altre dels problemes és que l’actual i pionera llei del tabac, que va aconseguir que descendís el nombre de fumadors, no es compleix en alguns espais, com en la majoria de les terrasses. Després d’anys de contenció, l’afició al fum ha tornat a créixeren concret un 3,6% en el binomi 2017-2018, fins al 34% de la població. Davant d’aquest augment, Sanitat planeja fer que la legislació es compleixi i ampliar el nombre d’espais lliures de tabac, com cotxes, estadis de futbol i d’altres.