guerra al fum

Catalunya prohibirà l'any que ve fumar al cotxe

Una nova llei vetarà també el tabac en instal·lacions esportives a l'aire lliure

El Govern central saluda la iniciativa però recorda que és «difícil» vigilar-ne el compliment

zentauroepp24966640 barcelona 2014 02 07   sociedad    un conductor fumado dentr190531164902

zentauroepp24966640 barcelona 2014 02 07 sociedad un conductor fumado dentr190531164902

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Agencias

Catalunya tindrà l’any que ve una de les legislacions més avançades en contra del tabac. Com ja han fet els països nòrdics o el Japó, la Conselleria de Salut treballa en l’aprovació d’una nova llei contra les addiccions més perilloses que prohibirà fumar alsvehicles privats,  tant si viatgen nens com si no. Una restricció que també estudia implantar el Ministeri de Sanitat o la Direcció General de Trànsit (DGT), per disminuir el consum de cigarrets i acabar amb una de les distraccions al volant.

Segons va explicar aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés, la llei serà “ambiciosa” i prohibirà fumar també en instal·lacions a l’aire lliure i a l’exterior de les parades del transport públic, a més de reforçar la legislació contra altres drogues. La norma, que ja va ser anunciada el setembrepassat, es consensuarà amb els sectors implicats i els ajuntaments.

La futura llei també equipararà la regulació delsnous dispositius, com cigarrets electrònics o el tabac sense combustió, a la dels productes convencionals, amb prohibicions en més espais i més limitacions a la publicitat.

Centres sanitaris i escolars

A més, s’estendrà a cinc metres el perímetre lliure de fum dels centres sanitaris, centres escolars i dependències de l’administració pública, ja que, segons Vergés, “no té sentit que no es pugui fumar al recinte d’un hospital, però que, al sortir, hi hagi professionals fumant a la porta”.

També es farà una campanya per reforçar el compliment de la llei vigent, amb més inspeccions a les terrasses de bars i restaurants, un dels llocs principals d’incompliment. Així mateix, es revisarà la venda de tabac a menors. Segons denuncia l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), dos de cada tres nens poden comprar paquets “sense problema” a les màquines dels establiments públics.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, en una roda de premsa amb motiu del Dia Mundial sense Tabac en què va participar, a més de la consellera, el jugador de l’NBA Ricky Rubio, la mare del qual va morir de càncer de pulmó i que protagonitzarà una campanya orientada a joves, va explicar que la possible prohibició de fumar als cotxes té un triple vessant. D’una banda, es busca “protegir la salut”. En segon lloc, augmentar la “seguretat” a les carreteres. I, en tercer lloc, protegir el medi ambient a l’evitar que les burilles llançades des del vehicle puguin causar incendis o contaminar l’espai.

Recolzament ciutadà

La societat està a més majoritàriament afavor d’aquesta mesura. Segons l’enquesta que la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC) va publicar dimarts, 8 de cada 10 espanyols donen suport a la restricció, si bé quan hi ha menors dins del vehicle. Si no hi viatgen, el percentatge baixa al 52%. També hi ha un suport majoritari al fet que s’alliberi de fum els espais a l’aire lliure i piscines; mentre que el beneplàcit que es restringeixi el tabac en estadis esportius se situa en el 63,4%.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va donar la “benvinguda” a la iniciativa de la Generalitat si bé va remarcar que “hi ha dificultats per controlar-ne el compliment” dins dels vehicles privats. En aquest sentit, va assenyalar que el seu departament està estudiant les experiències d’altres països, i aquelles que “demostrin eficàcia”s’incorporaran a la legislació. Així mateix, Carcedo va assenyalar que es reforçarà la tasca inspectora a les terrasses i s’estudiarà la possibilitat de realitzar alguna modificació a la llei estatal.

Addicció en augment

Notícies relacionades

I és que el tabac és un problema que va en augment i que està remuntant a Espanya a nivells previs a la llei, que va ser pionera. Segons els experts en tabaquisme,l’incompliment  de la normativa en certs espais i els nous dispositius, que alguns fumadors creuen més innocus, són al darrere de l’augment de l’addicció. De fet, segons l’última edició de l’enquesta nacional d’alcohol i drogues Edades el nombre de persones que fumen va créixer un 3% el 2017, sobretot entre els més joves. Es calcula que el tabac és el responsable del 33% dels tumors i del 22% de les morts per càncer, segons l’OMS.

A Catalunya, el consum també ha experimentat un lleuger repunt. El sondeig Esca 2018 llança un augment de la prevalença del 24% al 25,6%. La mortalitat, al contrari, no ha patit variacions i se segueix situada en una xifra alarmant: 9.500 morts a l’any, que equival a 26 al dia.