CRIM DE LA URBANA

Una exreclusa afirma que Rosa Peral li va dir que va ajudar a moure el cadàver del Pedro per por

Una amiga i agent d'investigació va veure sang a casa de Peral i es va creure que era la regla de la gossa

El jutge ha demanat a Tanya A. si havia sigut «amenaçada» per declarar a favor de l'acusada

52333302 60

52333302 60

6
Es llegeix en minuts
Agencias

Una dona que va compartir presó amb la coacusada del crim de la Guàrdia UrbanaRosa Peral, ha relatat aquest dimarts davant el jurat que ella li va explicar que l’altre acusat, Albert López, la va fer acompanyar-lo al pantà de Foix la nit del crim per portar-hi el cadàver i que ella hi va accedir per por.

La dona, que va conviure amb Peral quan totes dues complien presó preventiva –en el seu cas, per trànsit de marihuana–, ha relatat que l’acusada va veure que, al baixar del cotxe, López carregava una garrafa amb gasolina, tot i que no el va veure ruixar el vehicle.

El testimoni es contraposa amb el d’una altra dona que va compartir presó amb Peral i que va declarar en el judici fa dues setmanes, quan va assegurar que l’acusada li havia confessat que va drogar la víctima i que li va preguntar si coneixia un sicari perquè «tenia ganes de matar» el seu exmarit, el Rubén.

Un agent de la Guàrdia Urbana que va oferir recolzament a Peral després de la mort de la seva parella ha explicat que ella no li va dir que hagués anat a buscar el Pedro la nit del crim, cosa que es contradiu amb el que sosté la seva defensa: que van tenir una discussió de parella i va marxar, i ella es va preocupar per si havia anat a enfrontar-se al seu exmarit, el Rubén.

Sí que li va explicar que, un cop el Pedro havia marxat, va trucar a López, però no li va dir per a què i li va demanar que, ja que havia quedat amb ell més tard, es fixés en la barba i les pestanyes de López, tot i que no li va detallar que ella mateixa li havia demanat que s’afaités.

Sang en una tovallola i al bany

També ha declarat aquest dimarts una agent de la unitat d’investigació de la Guàrdia Urbana, que anteriorment va compartir unitat amb els dos agents del cos acusats d’haver assassinat el Pedro i que el 6 de maig del 2017 –cinc dies després del crim– va trobar taques de sang a casa de Peral, on havia anat per animar-la després de l’assassinat de la seva parella.

Ha detallat que va trobar una taca de sang en una tovallola i restes de sang fresca al costat del sòcol del bany, i que al ser una sagnia recent va preguntar a l’amfitriona si s’havia ferit: «Em va dir que la gossa tenia la regla i era just on estava asseguda la gossa. No em va semblar una resposta forassenyada. De les tovalloles em va dir que mantenia relacions sexuals amb la seva parella, el Pedro, i que per no tacar el llit hi posava les tovalloles».

La testimoni ha explicat que López la va convidar a sopar a casa de Peral el dilluns 8 de maig, que ell mateix la va portar fins a la casa de Cubelles (Barcelona) al seu cotxe i que durant el trajecte li va explicar que el Pedro era molt tens i en alguna ocasió havia agafat la seva parella pel coll.

També li va explicar que un dia, quan estava banyant les filles de Peral, «la nena gran feia intencions de tocar-li les parts íntimes, i ell li va cridar l’atenció, i la nena va respondre: ‘amb el Pedro puc i no passa res’», ha explicat la testimoni.

A preguntes del fiscal, Félix Martín, ha afegit que va comentar aquests punts amb Peral, que va treure importància que el Pedro l’agafés del coll; sobre les filles li va explicar que «al Pedro li agradava dormir nu i ella li va demanar que per les nenes es tapés, però no li venia de gust, així que va decidir donar-hi total normalitat fins que les nenes s’hi acostumessin».

«Ara podem fer una barbacoa»

L’agent també ha explicat que, després de saber-se que el Pedro havia sigut assassinat, López va dir als seus companys d’unitat: «Ara podem fer una barbacoa».

López i Peral estan acusats d’haver assassinat el també membre del cos Pedro R., que van trobar calcinat dins d’un cotxe al costat del pantà de Foix, i la testimoni també ha assenyalat que l’acusat acostumava a utilitzar humor negre.

Una exreclusa desmenteix una altra presa

En la seva declaració, l’antiga presa Tanya A., de la presó de Wad-Ras, ha desmentit la reclusa Anyuli G., que va testificar que Rosa Peral havia drogat el seu nòvio, Pedro Rodríguez, la nit en què va ser assassinat, tal com la mateixa acusada suposadament li havia confessat, i ha apuntalat la versió de la principal sospitosa del crim.

Tanya A. ha declarat a favor de Peral davant el jurat popular de l’Audiència de Barcelona que la jutja a ella i al seu amant, Albert López, els dos membres de la Guàrdia Urbana de Barcelona, per l’assassinat, el maig del 2017, de l’agent Pedro, el cadàver del qual va aparèixer al maleter del seu vehicle calcinat a prop del pantà de Foix.

Segons la testimoni Tanya A., que va coincidir a la presó amb Rosa i ràpidament van entaular una íntima amistat, l’acusada no va canviar de versió en cap moment i, des del principi, va relatar que Albert havia matat Pedro i que l’amenaçava de ferir les seves filles si ho explicava a la policia.

L’exinterna, condemnada per tràfic de drogues, ha explicat que el dia del crim Rosa desconeixia que el seu nòvio havia sigut assassinat i creia que Albert «només l’havia amenaçat».

«No va veure com ruixava el cotxe amb gasolina»

«Va dir que Albert li va trucar perquè la seguís amb el seu cotxe», ha continuat abans d’explicar que, d’acord amb el que li va explicar Rosa, aquesta ni tan sols va veure com el seu amant ruixava el cotxe de Pedro de gasolina i només es va adonar després que el cadàver de la víctima era a dins del vehicle.

«També em va dir que Albert havia estat a casa seva els dies després per assegurar-se que ella no anés a la policia», ha asseverat Tanya, que ha contradit el testimoni que va brindar la presa Anyuli G. Fa dues setmanes.

Rosa Peral, en la sessió d’aquest dimarts. / miquel codolar / acn

Va subministrar un medicament a la víctima

D’acord amb aquesta presa, la matinada del crim Rosa i Pedro van mantenir una discussió «molt forta» i ella li va donar un medicament «perquè es calmés», que generalment prenia el seu exmarit Rubén, amb qui litigava per la custòdia de les filles i a qui volia perjudicar a través d’un sicari.

En canvi, Tanya ha negat la veracitat d’aquest relat i ha assenyalat que Anyuli G. i Rosa no s’avenien: «Rosa no volia matar Rubén ni contractar cap sicari», ha recalcat.

El recel del jutge

Notícies relacionades

La marcada direcció de la declaració de l’exinterna ha aixecat fins i tot el recel del magistrat president, que li ha demanat  si havia sigut «amenaçada» per declarar a favor de Rosa o «comminada o recomanada» a no fer-ho en contra seu.

«Absolutament no», ha recalcat la testimoni, que ha reconegut, en canvi, que encara manté una relació d’amistat amb Rosa, a la qual ha anat a visitar a la presó en diverses ocasions i amb la qual s’escriuen cartes mensualment.