PEDERÀSTIA ALS EUA

Els Boy Scouts es declaren en fallida per afrontar les demandes per abusos sexuals

La decisió suposa la suspensió de tots els litigis civils contra l'organització que afecten milers de víctimes

FILE PHOTO: The statue of a scout stands in the entrance to the Boy Scouts of America headquarters in Irving, Texas, February 5, 2013.   REUTERS/Tim Sharp/File Photo

FILE PHOTO: The statue of a scout stands in the entrance to the Boy Scouts of America headquarters in Irving, Texas, February 5, 2013. REUTERS/Tim Sharp/File Photo / Tim Sharp (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Boy Scouts of America (BSA), una de les organitzacions juvenils més grans dels Estats Units, s’ha declarat en fallida, segons un document judicial presentat aquest dimarts al tribunal de fallides del districte de l’estat de Delaware.

La declaració de fallida es produeix en un moment en què l’organització, que ha anunciat aquesta decisió en un comunicat, s’enfronta a centenars de demandes per abusos sexuals per part dels seus afiliats i a una reducció dràstica del nombre d’associats. Els Scouts, que tenen 2,2 milions de membres d’entre 5 i 21 anys, pretenen així garantir la continuïtat de les seves activitats i crear un fons per a indemnitzacions, segons detalla el comunicat.  

Al ser presentada aquesta declaració de fallida, queden suspesos tots els litigis civils contra l’organització que afecten milers de presumptes víctimes d’abusos.

Precisament, BSA va celebrar el 110è aniversari de la seva constitució el passat 8 de febrer i, al presentar els seus comptes, va assegurar que comptava amb un passiu d’entre 100 i 500 milions de dòlars i els seus actius no arribaven als 50.000.

Dècades d’abusos

Notícies relacionades

Es calcula que des dels anys 40 del segle passat, més de 7.800 persones relacionades amb l’organització suposadament van abusar de menors. L’escàndol d’abusos als Boy Scouts va sortir a la llum pública el 2012 quan una investigació de ‘Los Angeles Times’ va revelar que l’organització va ocultar durant més de 20 anys informacions que demostraven centenars de casos de pederàstia. Als 1.600 expedients a què el diari nord-americà va tenir accés –que cobrien el període entre el 1970 i el 1991– els directius dels Boy Scouts van obligar els abusadors que van detectar entre les seves files a dimitir i després es van encarregar d’impedir que la informació es fes pública, sense informar ni la policia ni els pares. Els documents a què el ‘Times’ va tenir accés eren només una petita part del que es coneix com «els arxius de la perversió», una llista d’abusadors que els Escoltes utilitzaven de forma interna des de 1919. 

Els responsables dels Boy Scouts sempre han defensat que els «arxius de perversió» pretenien ajudar a identificar individus no aptes per a l’organització. No obstant, als arxius figuren casos en els quals, després de la seva expulsió, es va permetre de nou l’entrada a l’organització del presumpte pederasta, que va reincidir en els seus abusos a altres nens.