REVELACIÓ DE 'LOS ANGELES TIMES'

Els Boy Scouts d'EUA van encobrir abusos sexuals durant dècades

Milers d'arxius interns demostren que no es va informar dels casos la policia

L'organització només allunyava els sospitosos per no perjudicar la seva reputació

Membres dels Boy Scouts saluden durant una cerimònia a Wisconsin (EUA) el 2009.

Membres dels Boy Scouts saluden durant una cerimònia a Wisconsin (EUA) el 2009. / ARXIU / AFP

2
Es llegeix en minuts
MIREIA JULIÀ
NOVA YORK

Els Boy Scouts dels Estats Units van trencar el jurament en el qual es comprometen a ser lleials, dignes de confiança i moralment rectes. Segons ha revelat el diari Los Angeles Times, l'organització ha ocultat durant més de 20 anys informacions que demostraven centenars de casos de pederàstia. En els 1.600 expedients als quals el diari nord-americà ha tingut accés -que cobreixen el període de temps entre els anys 1970 i 1991- es pot veure que els directius dels Boys Scouts van obligar els abusadors que van detectar entre les seves files a dimitir i després es van encarregar d'impedir que la informació es fes pública, sense informar-ne ni la policia ni els pares.

Els documents a què Los Angeles Times ha tingut accés són una petita part del que es coneix com «els arxius de la perversió», una llista de suposats abusadors que els Scouts han utilitzat de forma interna des del 1919. Els advocats de l'organització juvenil han impedit en els tribunals que aquests arxius es fessin públics.

Segons el diari, els sospitosos d'haver comès abusos abandonaven l'organització de manera «digna», oficialment per «voluntat pròpia», al·legant motius professionals o problemes de salut. Els directius els garantien que no serien denunciats davant la policia. «Els caps volien protegir la reputació dels Scouts», va declarar el 1982 un director d'un camp de Boy Scouts de Michigan que es va assabentar d'acusacions d'abús repetit per part d'un membre del personal i no en va informar les autoritats.

Notícies relacionades

REINCIDENTS Els responsables dels Boy Scouts sempre han defensat que els «arxius de perversió» pretenien ajudar a identificar individus no aptes per a l'organització. No obstant, en els arxius figuren casos en els quals, després de la seva expulsió, es va permetre novament l'entrada a l'organització del suposat pederasta, que va reincidir en els seus abusos amb altres nens. Sobre la confidencialitat d'aquells expedients, els advocats dels Boy Scouts al·leguen que respon a la necessitat de protegir la privacitat de les víctimes, dels informadors i de qualsevol que pogués ser falsament acusat.

El portaveu dels Scouts, Deron Smith, subratlla que des del 2010 s'obliga els seus membres a «denunciar qualsevol sospita d'abús davant les autoritats locals». Abans d'aquell any, els Scouts només estaven subjectes a les lleis estatals, que no sempre obligaven els grups juvenils a informar dels abusos. Els esforços per protegir els menors amb els quals l'organització respon a les acusacions van començar els anys 90. Va ser llavors quan es va establir l'obligació de revisar els antecedents es revisa també els voluntaris.