barco en quarantena

Els Estats Units repatriaran els seus ciutadans del creuer en quarantena al Japó

Més de 350 americans podran tornar a casa si es demostra que no s'han encomanat

Aquest dissabte ha transcendit que hi ha 67 infectats més al barco, amb la qual cosa la xifra total ascendeix a 285

52156879 60

52156879 60 / KAZUHIRO NOGI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / EFE

Els Estats Units tenen previst evacuar els seus ciutadans que es troben en quarantena pel brot de coronavirus (Covid-19) al creuer amarrat a Yokohama (sud de Tòquio) des de la setmana passada. Avui ha transcendit que hi ha 67 infectats més a bord, amb la qual cosa la xifra total arriba a les 285 persones diagnosticades a tot el barco. 

Segons ha anunciat aquest dissabte l’ambaixada nord-americana al Japó, més de 350 passatgers de nacionalitat nord-americana que estan a bord del ‘Diamond Princess’ podran abandonar la quarantena, sempre que no hagin donat positiu en els tests del virus. En aquest barco hi ha més de 3.000 passatgers, de 50 nacionalitats diferents. Els americans són els primers que podran tornar a casa.

Després d’aquest anunci, el Japó ha informat que els ciutadans nord-americans infectats no abandonaran el barco. Així mateix, un altre funcionari ha avançat que creuen que altres països seguiran l’exemple dels EUA i voldran evacuar els seus conciutadans.

Una mica abans, els Estats Units havien dit que enviarien un avió al Japó per retornar al seu país els passatgers nord-americans al ‘Diamond Princess’, on s’han produït la majoria de les infeccions per coronavirus fora de la Xina. (Informe de Kiyoshi Takenaka; Edició de Chris Gallagher)

Després d’abandonar el creuer, els nord-americans seran sotmesos a proves mèdiques i transportats en autobusos fins als avions que els portaran a bases militars als EUA. Un cop al seu país, s’hauran de sotmetre a una quarantena addicional de 14 dies, segons va explicar l’ambaixada en una carta dirigida als interessats. Washington justifica el desembarcament i repatriació dels seus ciutadans per «reduir la càrrega sobre el sistema sanitari nipó», segons aquesta missiva.

Un creuer en quarantena

El ‘Diamond Princess’ va ser declarat en quarantena el 3 de febrer amb unes 3.700 persones a bord, entre passatgers i tripulants, després de conèixer-se que un ciutadà hongkonguès a bord estava encomanat del Covid-19. Des d’aleshores les autoritats nipones han detectat 285 contagis del nou coronavirus al creuer. Els últims 67 casos han sigut anunciats aquest dissabte. Tots els infectats han sigut traslladats a centres mèdics.

La quarantena en què estan vivint els passatgers del barco, per evitar la propagació del virus, en principi està prevista fins dimecres. No obstant, les autoritats van permetre la sortida de passatgers de més edat i amb complicacions de salut que van donar un resultat negatiu per seguir la quarantena a terra ferma.

Crítiques de gestió

Experts sanitaris han mostrat el seu desacord amb la decisió del Japó de mantenir aïllats a bord tots els passatgers, on és més probable que s’encomanin el virus els uns als altres, en lloc de distribuir-los en centres sanitaris durant la quarantena. Alguns passatgers, per la seva banda, han expressat les seves queixes per la falta de medicaments o pel deteriorament de les condicions sanitàries i de la neteja a bord, entre altres circumstàncies, a través de missatges col·locats a l’exterior de les seves cabines o a les xarxes socials.

Notícies relacionades

Mentrestant, continuen detectant-se nous casos de contagi del Covid-19 a territori nipó, els últims sense connexió directa amb la província xinesa on es va produir el brot, Hubei.

Les últimes dades del Ministeri de Sanitat situen en 52 els infectats –sense comptar els del ‘Diamond Princess’–, i afecten tres treballadors mèdics i els seus familiars d’un hospital de Wakayama (oest del Japó) i vuit persones més a Tòquio. D’entre els casos del nou coronavirus al Japó, de moment només ha mort una dona d’uns vuitanta anys resident a la prefectura de Kanagawa (sud de Tòquio).