DOS DESAPAREGUTS

Les institucions basques crearan un fons d'emergències per a casos com l'ensorrament de l'abocador de Zaldibar

Govern Basc i Elkarrekin Podemos faran el 26 de febrer una reunió de la comissió de seguiment del seu pacte pressupostari

zaldibar / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern Basc, les diputacions forals i l’associació de municipis bascos Eudel han acordat la creació d’un fons interinstitucional d’emergències per donar resposta a crisi com la generada amb l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar (Bizkaia) o altres situacions extraordinàries.

La posada en marxa d’aquest instrument, la creació del qual va ser proposada l’octubre de 2018 per la Diputació Foral de Bizkaia, es realitzarà «com més aviat millor», segons ha explicat el conseller d’Hisenda del Govern Basc, Pedro Azpiazu, al terme de la reunió del Consell Basc de Finances Públiques (CVFP) en la qual s’ha acordat la seva constitució.

Tot i que la quantia del fons, així com la data de la seva posada en marxa i les condicions en què podria aplicar-se encara estan per determinar, Azpiazu ha deixat clar que la resposta institucional davant de l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar està «garantida», amb independència del que passi amb aquest nou fons.

«A Zaldibar ja s’està actuant amb tots els recursos, sense escatimar en res. Aquest és un fons per a altres situacions similars que es puguin donar en el futur», ha explicat el conseller d’Hisenda de l’Executiu autonòmic.

«Control econòmic»

De fet, Azpiazu ha afirmat que el Govern Basc està efectuant un «control econòmic» de les despeses que estan afrontant les institucions públiques per fer front a la situació generada amb l’ensorrament de l’abocador, «per si en el futur calgués reclamar aquests imports» a l’empresa que gestiona l’abocador o a l’assegurança que tingui contractat aquesta. «Primer actuarem i després anirem guardant les factures», ha assenyalat.

Notícies relacionades

Malgrat que l’objectiu és que el fons extraordinari es pugui posar en marxa «com més aviat millor», segons ha explicat el mateix conseller, encara no s’ha concretat ni la data ni les característiques que tindria aquest instrument extraordinari de finançament.

El que sí que han acordat aquest dijous les institucions representades al CVFP és la creació d’un grup de treball que s’encarregarà de definir els casos que podrien acollir-se a aquest instrument i la quantia amb què comptaria el fons.

Temes:

Bilbao