SENTÈNCIA A BARCELONA

Indemnització per negligència mèdica en un part

Una deficient actuació d'un metge va provocar que el menor naixés amb paràlisi en un braç

El facultatiu no va rotar el cos del petit, que va quedar atrapat a la cavitat pelviana de la mare

cmontanyes8536279 audiencia181126191919

cmontanyes8536279 audiencia181126191919 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha confirmat una sentència d’un jutjat civil que va condemnar una companyia asseguradora a pagar 143.753 euros d’indemnització a la mare d’un menor per una negligència mèdica que es va produir durant el part. A causa de la deficient assistència sanitària, el nounat va patir una paràlisi branquial obstètrica del braç dret, cosa que li va suposar la pèrdua de mobilitat i sensibilitat. La sentència inicial afirma que el metge que va atendre l’infantament no va efectuar cap maniobra de rotació del fetus, cosa que li va provocar la lesió per estirada d’una xarxa nerviosa que es localitza a la base del coll i que és responsable de la funció motriu i sensitiva.

Tant la primera sentència del jutjat com la de l’Audiència recull l’argument esgrimit per l’advocat José Aznar Cortijo en la demanda que va presentar en representació P. M. M., en nom propi i del seu fill. A la demanda hi reclamava la indemnització per «negligència» en l’assistència prestada el 29 de setembre del 2003 en una clínica de Tarragona durant el part. Aquell dia, a les nou, la dona va ingressar al centre per al part dins de la cobertura de la pòlissa d’assistència. Va ser atesa pel metge M. T. P. i a les 14 hores va néixer K. L’extracció va ser per ventosa davant dels senyals de sofriment fetal.

La demanda ara admesa afirma que l’extracció del fetus «no es va realitzar conforme a correcta praxi assistencial», ja que, en lloc de flexionar el cap del petit i fer-lo descendir i rotar dins de la cavitat pelviana i, una vegada a l’exterior, fer una maniobra similar per alliberar-li l’espatlla, el metge «va tirar bruscament i amb molta força del cap». D’aquesta manera, l’espatlla va quedar retinguda, i va produir la lesió del plexe branquial i, per tant, la paràlisi del braç. Arran d’aquesta malaltia, el menor va haver de ser operat tres vegades des d’abril del 2004 fins al gener del 2012. Malgrat això, detalla la sentència del jutjat, la lesió li va deixar al menor una sèrie de seqüeles.

Notícies relacionades

El jutge civil remarca a la seva resolució que als informes pericials es recull que es va produir una «distòcia [part laboriós o difícil] d’espatlles», cosa que es produeix quan, després de la sortida del cap fetal, es veu impedida l’expulsió de la resta del cos, al quedar atrapat dins de la pelvis materna. El togat recalca que «sorprenentment» el metge que va assistir el part va declarar que no hi va haver distòcia d’espatlla, tot i que va admetre que, en cas que es produeixi, «s’han de fer maniobres especials», cosa que «és evident que no fa fer en aquest cas». Segons la seva opinió, ni la companyia d’assegurances ni el metge han ofert «explicació raonable».

La quantitat més voluminosa d’indemnització correspon a la seqüela funcional que té el menor, cosa que el limita per a activitats laborals futures, socials, de lleure i domèstiques. L’Audiència de Barcelona ha ratificat el pagament d’aquesta indemnització, al reafirmar-se en la «conducta negligent» del metge que va atendre el part. L’únic que rectifica és el pagament d’interessos.