DEBAT SOBRE L'EUTANÀSIA

Els Països Baixos nega el fals rumor que prepara una «pastilla letal» per a més grans de 70 anys cansats de viure

Diaris i televisions espanyoles han publicat que el Govern neerlandès ja «havia començat a tramitar la posada en marxa» d'«una píndola verinosa», que «no necessitarà prescripció mèdica, ni justificar un problema de salut»

zentauroepp10494223 euthanasia campaigner dr  philip nitschke poses for the phot200207181009

zentauroepp10494223 euthanasia campaigner dr philip nitschke poses for the phot200207181009 / STEFAN WERMUTH

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els suposats plans del Govern dels Països Baixos per legalitzar «una pastilla letal» que les persones més grans de 70 anys «cansades de viure» podrien aconseguir sense recepta per posar fi a la seva vida ha incendiat aquesta setmana lectors i internautes.

En realitat, és un fals rumor que sorgeix de la recent publicació d’un estudi sobre l’eutanàsia i del debat que mira d’impulsar sobre aquest tema una de les formacions que integren el Govern de coalició neerlandès, el partit progressista holandès D66.

Aquesta setmana, diaris i cadenes de televisió espanyoles han publicat informacions en les quals s’afirmava que els Països Baixos ja «havia començat a tramitar la posada en marxa» d’«una píndola verinosa», que «no necessitarà prescripció mèdica, ni justificar un problema de salut» perquè els més grans de 70 anys puguin suïcidar-se si ho desitgen.

Indignació a les xarxes

Aquestes falsedats han causat gran indignació a usuaris de xarxes socials, entre els quals membres de partits polítics contraris a l’eutanàsia.

El fals rumor ha arribat també a Llatinoamèrica, i en països com l’Argentina alguns diaris van explicar ‘Com és la pastilla letal que pensen implementar als Països baixos per als més grans de 70 de cansats de viure’, o van assegurar que els Països baixos aprovarà aquesta píndola «que no necessitaria una ordre mèdica».

Enquestes a Xile

Xile, els mitjans fins i tot van fer enquestes per preguntar als lectors si els agradaria seguir els passos del Govern holandès i legalitzar l’eutanàsia.

Tot sorgeix d’una investigació encarregada per l’Executiu holandès i publicada la setmana passada en aquest país per determinar el nombre d’avis que recorrerien a un procediment d’eutanàsia quan pateixin dolors típics de l’edat.

Ha sigut aquest informe, i la coneguda actitud proeutanàsia d’un dels partits al Govern, el D66, el que ha donat peu a diferents mitjans a Espanya i Amèrica Llatina a treure conclusions equivocades.

¿D’on surt la idea de la pastilla?

La suposada píndola, ‘Pil van Drion’ (en neerlandès), està batejada en nom d’Huib Drion, un jurista holandés que el 1991 va suggerir la possibilitat de posar a disposició del ciutadà de tercera edat, de forma gratuïta, una "hipotètica pastilla" perquè es puguin treure la vida quan siguin més grans de 75 anys.

Com confirma l’Associació Holandesa de Final de Vida Voluntari (VVE), aquesta pastilla no existeix als Països Baixos, ni hi ha plans de legalitzar-la o produir-la de forma oficial, tot i que sí que hi va haver una cooperativa, Coöperatie Laatste Wil (CLW), que va decidir desafiar a les autoritats fa un parell d’anys promocionant una pols letal amb una funció similar a la Pil van Drion.

En la dècada dels noranta, la que va ser ministra de Sanitat, la progressista Els Borst, va recolzar públicament la idea de portar a debat la legalització de la pastilla de Drion, fet que va provocar un gran escàndol al país i la va obligar a oblidar-se del tema. Des d’aleshores, cap membre del Govern va mirar de posar la qüestió sobre la taula.

Llavors, ¿què deia l’informe?

El Comitè d’investigadors va preguntar a 21.000 holandesos més grans de 55 anys si, una vegada arribin a una edat determinada, hagin de bregar amb xacres i considerin que ja han completat el seu cicle de vida, els agradaria poder tenir accés legal a l’eutanàsia. Unes 10.000 van contestar que sí.

Notícies relacionades

També van preguntar a 1.600 metges de capçalera i van estudiar més de 200 sol·licituds d’eutanàsia executades i rebutjades aquests mesos, per concloure la composició i el percentatge de persones que, sense estar greument malaltes, no volen continuar vivint per les condicions de la vellesa.

L’informe no es pronuncia sobre com podria dur-se a terme aquest suïcidi assistit, però segons la proposta del D66, aquest procés no consistiria a adquirir un fàrmac sense recepta per poder-se treure la vida a la llar.