eutanàsia

Holanda estudia una llei de suïcidi assistit per a avis que no volen seguir vivint

La nova normativa s'aplicaria a persones de la tercera edat que volen morir perquè consideren que la seva vida s'ha acabat

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts

El govern holandès té la intenció d'elaborar una llei que legalitzaria el suïcidi assistit per a les persones que sentin que han "completat la seva vida", sense necessitat que pateixin necessàriament una malaltia terminal. Holanda va ser el primer país que va legalitzar l'eutanàsia el 2002, però només per als pacients que pateixen un dolor insuportable a causa d'una malaltia per a la qual no hi ha esperances de curació.

En una carta al Parlament, els ministres de Salut i de Justícia, que han precisat que encara falta resoldre molts detalls, han explicat que la normativa va adreçada a aquelles persones que "tenen una opinió ben fonamentada i que creuen que la seva vida s'ha completat i ha arribat a la seva fi”. Sota criteris “estrictes i acurats”, es permetria a aquests ciutadans “acabar amb la seva vida d'una manera digna".

La ministra de Salut, Edith Schippers, va destacar en la seva missiva al Parlament que es preveu que molts dels casos que es vulguin acollir a la nova normativa es produeixin en persones grans, per la qual cosa és molt probable que la nova normativa se circumscrigui a aquest col·lectiu, tot i que no ha precisat quin serà el límit d'edat que es vol establir.

OPCIÓ EN AUGMENT

És molt probable que la proposta provoqui crítiques entre els sectors que ja consideren que la pràctica de l'eutanàsia s'ha expandit en aquest país més enllà de les fronteres previstes originalment, perquè en l'actualitat no només s'aplica a les persones amb malalties terminals, sinó també a algunes persones que pateixen malalties mentals.

Notícies relacionades

La política de l'eutanàsia té un ampli suport entre la societat holandesa, i els casos han augmentat any rere any des que es va aprovar la primera llei. El 2015, 5.516  persones van morir després d'aplicar-los la mort assistida. Això va suposar el 3,9% de les morts que es van registrar a tot el país.

La nova llei requerirà "una guia acurada i d'investigació” d'antecedents abans que es permeti a l'afectat acabar amb la seva vida i també s'oferirà una formació addicional als metges i serveis mèdics que es prestin a participar en el suïcidi assistit. La nova normativa inclourà, a més, mecanismes de seguretat i supervisió.