L'Audiència Nacional investigava el 'Rúa Mar' per vincles amb el narcotràfic

La Policia Nacional feia temps que anava rere el pesquer desaparegut en un naufragi la setmana passada

La prioritat en aquests moments és localitzar els cossos dels quatre mariners que encara continuen desapareguts

GRAFAND001. BARBATE (CÁDIZ), 23/01/2020.- Fotografía de archivo del registro de pesqueros del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, del barco pesquero gaditano Rua Mar, con sede en Barbate (Cádiz), cuya tripulación es de Algeciras y que permanece desde anoche en paradero desconocido con seis marineros a bordo. Este barco había sido adquirido hace menos de un año por el armador Pedro Maza, presidente de la Federación Andaluza de Asociaciones Pesqueras (FAAPE), según fuentes del sector pesquero y se encontraba faenando en aguas de Marruecos. EFE/ **SOLO USO EDITORIAL / NO ARCHIVOS / NO VENTAS**

GRAFAND001. BARBATE (CÁDIZ), 23/01/2020.- Fotografía de archivo del registro de pesqueros del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, del barco pesquero gaditano Rua Mar, con sede en Barbate (Cádiz), cuya tripulación es de Algeciras y que permanece desde anoche en paradero desconocido con seis marineros a bordo. Este barco había sido adquirido hace menos de un año por el armador Pedro Maza, presidente de la Federación Andaluza de Asociaciones Pesqueras (FAAPE), según fuentes del sector pesquero y se encontraba faenando en aguas de Marruecos. EFE/ **SOLO USO EDITORIAL / NO ARCHIVOS / NO VENTAS** / . (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Julia Camacho

La investigació pel naufragi del pesquer gadità ‘Rúa Mar’, desaparegut fa una setmana amb sis persones a bord, ha fet un gir de 180 graus després de confirmar-se que l’Audiència Nacional, a través de la Policia Nacional, feia temps qua anava rere la pista de l’embarcació pels seus possibles vincles amb el narcotràfic, segons han confirmat fonts jurídiques. L’operació està sota secret de sumari i no n’han transcendit més detalls.

La informació va ser avançada aquest divendres pel diari ‘Europa Sur’, que explica que setmanes enrere s’haurien produït fins i tot seguiments i punxades telefòniques a diverses persones, algunes d’elles sense relació directa amb l’embarcació però que haurien participat de diversa manera en algunes partides de droga. De moment, no hi ha detencions, ja que la prioritat en aquests moments és la localització i rescat del Rúa Mar i, especialment, dels quatre mariners que encara no han sigut trobats, una recerca que s’ha estès fins al Mediterrani. Sí que s’han pogut recuperar els cossos del patró, Antonio Javier Maza, que segons l’autòpsia hauria mort per hipotèrmia, i d’un dels mariners, Óscar Maquera, el cadàver dels quals va ser arrossegat pel mar a una platja a prop de Tarifa.

El barco, de 14 metres d’eslora i amb base al port de Barbate, va partir suposadament a pescar dimarts passat, en ple temporal. A molts els va estranyar aquesta sortida, ja que gran part de la flota pesquera va optar per quedar-se amarrada a port i no exposar-se davant d’unes pèssimes condicions meteorològiques i la mala mar, però ho van atribuir a la necessitat de no perdre uns dies de feina. També va sorprendre que en comptes de quedar-se a prop de la costa gaditana preferís desplaçar-se fins al cap Espartel, a 28 milles de Tànger (Marroc).

Dijous a la matinada, un cop de mar va bolcar el pesquer, segons les primeres hipòtesis, i va saltar la radiobalisa d’emergència, el dispositiu d’alerta que s’activa en contacte amb l’aigua. La ubicació del pesquer va avivar les sospites dels agents que seguien el rastre del pesquer que podia tractar-se d’una operació vinculada al tràfic de drogues procedent del Marroc.

Notícies relacionades

Les famílies de la tripulació van traslladar la desaparició del barco al jutjat de guàrdia d’Algesires, que va obrir diligències prèvies al tractar-se d’un fet amb morts. Però la sorpresa va ser majúscula quan el Jutjat Central d’Instrucció núm. 6 de l’Audiència Nacional va remetre un escrit a l’esmentat jutjat per notificar l’existència de diligències prèvies sota secret de sumari, anunciant que la investigació passava a estar sota la seva competència.

Esquivar pressió policial

No és la primera vegada que les organitzacions criminals dedicades al tràfic de drogues a l’estret de Gibraltar es valen de barcos pesquers, en comptes de les potents llanxes forabord, per provar d’esquivar la pressió policial a la zona a l’hora de realitzar una partida i introduir la droga a Europa. De fet, el mes d’octubre passat els set membres de la tripulació d’un pesquer del port d’Algesires van ser detinguts en una operació conjunta entre Policia i Agència Tributària quan transportaven 1.180 quilos d’haixix en el doble fons de l’embarcació. El mateix barco havia sigut interceptat anys abans amb un carregament similar de droga. En aquests casos, els barcos surten a pescar i, ja en alta mar, ocults d’ulls indiscrets, coincideixen amb alguna nau d’abastament que els traspassa la mercaderia. Segons les fonts policials citades pel diari, el rastreig de les rutes de les embarcacions que eren a la zona del cap Espartel en el moment de la desaparició del ‘Rúa Mar’ que es va fer a la recerca de supervivents ha permès descartar que cap altre barco se situés al seu costat.