LA PNEUMÒNIA DEL PAÍS ASIÀTIC

Coronavirus: La Xina revela que també s'encomana durant la incubació

La falta de símptomes dels portadors del virus complica la lluita contra l'epidèmia

Ja han mort 56 persones, s'han encomanat més de 2.000 i el virus ha saltat a una desena de països

undefined51970081 24 01 2020 24 january 2020  china  hong kong  people wearing200126201346

undefined51970081 24 01 2020 24 january 2020 china hong kong people wearing200126201346 / Willie Siau SOPA Images via ZUMA

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’epidèmia de coronavirus que assola Wuhan, una ciutat de l’interior de la Xina, i es propaga pel món suma arestes inquietants. Ja se sabia des de la setmana passada que alguns encomanats per aquest nou virus xinès no tenen símptomes visibles com la tos o la febre. Avui se sap que també durant la fase d’incubació poden encomanar el virus. Aquests «propagadors ocults» entorpeixen encara més l’aïllament de malalts, la prioritat davant de qualsevol epidèmia, i descarten una solució a curt termini.

|Seguiu les últimes notícies sobre l’evolució del coronavirus|

«Hi ha indicis que el virus està augmentant la seva capacitat de propagació. Els agents contagiosos errants fan que el control sigui molt més difícil», ha aclarit Ma Xiaowei, director de la Comissió Nacional de Salut. No ha descartat que el virus canviï i ataqui també la població menys fràgil. El coronavirus ha acabat fins ara amb ancians o joves amb quadros mèdics delicats previs. 

Ni tan sols el virus del SARS, que dues dècades enrere va matar 800 persones al món, podia encomanar-se durant la incubació. El descobriment multiplica la població sospitosa fins a volums difícilment manejables perquè aquell període oscil·la entre un dia i dues setmanes. Més de cinc milions de ciutadans van deixar Wuhan en les vigílies que la ciutat fos segellada, ja fos per les vacances del Festival de Primavera o per por de l’epidèmia. Als uns i els altres hauran de trobar les autoritats, juntament amb les persones amb qui han estat en contacte en els últims dies.

Els números suggereixen que el virus està guanyant la guerra a la segona potència global. Són ja 56 morts, més de 2.000 d’infectats i el salt a una desena de països, però els experts aclareixen que aquesta escalada no implica necessàriament que l’epidèmia empitjora, sinó que millora el monitoratge. La Xina s’esforça a limitar els moviments, primer manament per arraconar un virus. Ha imposat la quarantena als 50 milions d’habitants més pròxims a l’epicentre, cancel·lat els autobusos de llarga distància que surten o entren de megaciutats com Pequín o Xangai i ordenat el mesurament exhaustiu de la temperatura de qualsevol viatger. Ocorre que la fiabilitat d’aquest mètode, l’únic disponible, és dubtosa. 

Control de l’epidèmia

«Els monitors tèrmics i altres formes de control poden identificar algun cas, però no tots. El més important és que s’animi tots els que estiguin en perill d’infecció que busquin un tractament apropiat. Les pràctiques contra el contagi, com el rentat de mans, també ajudarà a reduir la propagació», assenyala Adam Kucharski, epidemiòleg de la London School d’Higiene i Medicina Tropical. Un quadro com el de Wuhan a Xangai o Pequín, els motors econòmics i polítics del país, seria calamitós. La primera ha patit aquest diumenge el seu primer mort i en la segona es compten ja 68 malalts.

Qualsevol assumpte aliè al coronavirus és fútil aquests dies a la Xina. Pequín ha creat un grup especial sota les ordres del poderós Comitè Permanent del Partit Comunista per dirigir l’estratègia, milers de soldats i metges de províncies veïnes s’han enviat a la de Hubei i els laboratoris s’afanen tant en trobar la vacuna com en descobrir l’origen del virus. Tot apunta a l’alegre i il·legal oferta de bestioles vives als mercats on ja va germinar el virus del SARS.  Una llei urgent ha prohibit la seva venda als mercats, restaurants i botigues per internet.

Notícies relacionades

El virus està tensant les capacitats de la fàbrica global, amb merescuda reputació de produir-ho tot en quantitats industrials per demà. El personal mèdic de Wuhan, no obstant, lamenta que la falta de vestits de protecció i un altre equipament els obliga a reutilitzar màscares i ulleres. Els 30.000 equipaments que la Xina pot produir al dia no cobreixen ni tan sols el terç de les necessitats. La gravetat del quadro ha empès els Estats Units, França i el Japó a aprovar plans d’evacuació dels seus nacionals de Wuhan en les pròximes hores.

Als EUA hi ha ja cinc casos confirmats, a França tres més. A Espanya, de moment, cap.

Uns 20 espanyols són a Wuhan, epicentre del brot

El Govern espanyol treballa en coordinació amb el seu Consolat General a Pequín per controlar la situació de la vintena d’espanyols que es troben a la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre del brot de coronavirus. La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, està en contacte amb la missió diplomàtica a la capital xinesa «per interessar-se per la situació dels espanyols». El Govern recorda que, divendres passat, va activar «una cèl·lula de crisi per fer un seguiment de l’evolució de la situació».
 

Temes:

Xina Coronavirus