LA «PNEUMÒNIA» DEL PAÍS ASIÀTIC

Xina, en estat de guerra contra el coronavirus: 56 morts i 1.975 infectats

El món havia vist epidèmies abans, però mai un país havia pres mesures tan extremes en vista de l'epidèmia

Ha cancel·lat el Festival de Primavera, equivalent al Nadal, i té confinades 50 milions de persones

undefined51945097 topshot   medical staff members wearing protective clothing 200125202833

undefined51945097 topshot medical staff members wearing protective clothing 200125202833 / HECTOR RETAMAL

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El control del coronavirus a l’hivern sembla homèric: consisteix a aïllar i revisar qualssevol que esternuda en un país de 1.400 milions d’habitants i a tots amb els que han estat en contacte en els últims dies. A Hong Kong encara s’afanen a trobar els que van compartir el vagó de tren amb un malalt i Xangai ha ordenat a tots els ciutadans que van visitar Wuhan en les dues últimes setmanes, tinguin febre o no, que acudeixin a l’hospital: són 300.000 persones. Els últims esdeveniments agreugen fins i tot més el quadro. Alguns infectats pel virus no presenten símptomes com febre o tos i d’altres mai es van acostar a Wuhan. Ho confirma Yuen Kwok-yung, un expert viròleg hongkonguès. «Pot ser més infecciós que el SARS», afirma, amb referència a la síndrome respiratòria aguda severa que dues dècades enrere va segar 800 vides a tot el món.

Per les xarxes circulen fotografies d’hospitals plens a vessar amb malalts dormint a passadissos que permeten plantejar-se si el sistema sanitari xinès estava preparat per a aquesta crisi. Una pregunta més justa i amb menys prejudicis és si cap país disposa d’un sistema sanitari preparat per a una cosa així.

El 2002, el SARS va despertar la Xina, que des d’aleshores va multiplicar per 20 la inversió en sanitat

El SARS va despertar la Xina. No només va jubilar per sempre el secretisme en la gestió de les epidèmies sinó que va comprendre que el seu febril desenvolupament econòmic havia desatès la sanitat. La inversió de governs locals s’ha multiplicat per 20 des d’aleshores, el 2006 es va inaugurar un sistema nacional de detecció i comunicació de malalties i es va aprofundir en l’estudi epidemiològic. Un dels centres capdavanters, paradoxalment, es va aixecar a Wuhan.

La resposta de la Xina al coronavirus evidencia les reformes. En dues setmanes va detectar, va identificar i va seqüenciar un nou patogen. Ho va fer en temporada hivernal, amb múltiples virus similars. El 2014, i en condicions més benignes, el mateix procés amb el virus Ebola es va demorar diversos mesos. «És extraordinari», diu Matthew Frieman, expert de l’Escola de Medicina de la Universitat de Maryland.

«Estan sent molt ràpids en totes les anàlisis, practiquen les proves tan aviat com és possible i sumen hospitals de tot el país. Lloo els científics i el personal mèdic de Wuhan i ciutats veïnes pels seus esforços», afegeix.

 / ADALE DE LA REY (Afp) / El temple de Wong Tai Sin, a Hong Kong, dissabte.

Revolució sanitària

Wuhan resumeix la revolució sanitària a les grans urbs de les últimes dècades. Té set grans hospitals (també el tercer més ben valorat del país), set més més petits i més de 60 clíniques. Compta amb 651 llits hospitalaris per 100.000 habitants, molt per sobre dels 384 de Catalunya, però encara escassos per bregar amb la crisi. Les grues ja aixequen un hospital per a 1.300 malalts en un solar que estarà llest en una setmana i se n’ha anunciat un altre amb capacitat per a un miler. També des d’altres províncies acudeixen milers de metges de reforç en vista del quadro d’esgotament i desmoralització dels locals. Un doctor va morir ahir, dissabte, pel virus i un altre d’un atac al cor.

A Wuhan, focus de l’epidèmia, hi ha set grans hospitals, set més petits, més de 60 clíniques i s’està construint un centre per a 1.300 malalts de coronavirus

La Xina ha cancel·lat totes les celebracions del Festival de Primavera, equivalents al nostre nadal. A Pequín, a un miler de quilòmetres al nord, funcionaris amb vestits de protecció prenen la temperatura al metro i s’han tancat atraccions turístiques com la Gran Muralla o la Ciutat Prohibida. La quarantena de Wuhan s’ha ampliat a altres ciutats veïnes fins a sumar 50 milions d’habitants, la població d’Espanya. El Disneyland de Xangai ha tancat. El món ha patit epidèmies abans, però no hi ha precedents de mesures tan extremes. Només són possibles a la Xina, on s’ajunta un Govern fort i una tradició confuciana que accepta qualsevol molèstia individual pel bé comú.

Notícies relacionades

El president, Xi Jinping, ahir va remarcar que la Xina està en estat de guerra contra un virus que ha matat, amb data 25 de gener, 56 persones i n’ha emmalaltit més de 1.975 a 29 províncies. El país afronta «una situació greu» perquè «el contagi s’accelera», ha alertat. Xi va anunciar la creació d’un gabinet especial que serà dirigit pel Comitè Permanent, l’òrgan més poderós del Partit Comunista. La mesura transcendeix l’estètica en els arcans de la política xinesa: en un país tan jerarquitzat i centralista, envia un missatge als governs locals perquè mantinguin les files unides i no demorin cap acció.

La guerra comercial amb els Estats Units, les revoltes a Hong Kong i la victòria dels independentistes a Taiwan van turmentar el Govern xinès durant l’Any del Porc. Un coronavirus amenaça d’arruïnar-los l’Any de la Rata.

Descartat el possible cas de Biscaia

A Espanya, les proves realitzades a una pacient ingressada a l’hospital de Cruces, a Barakaldo (Biscaia), van descartar ahir que la pneumònia que pateix estigués associada al coronavirus, segons el Ministeri de Sanitat.

Amb tot, la Policia (especialment els agents dels llocs fronterers dels aeroports) es prepara davant de la possible arribada del coronavirus a Espanya, i per això els proposa utilitzar guants d’un sol ús i màscares en els controls a passatgers procedents de qualsevol lloc de la Xina o altres zones afectades».

Ja que el coronavirus es pot transmetre entre humans, aconsella la utilització de guants de nitril d’un sol ús en escorcolls o inspecció d’equipatges i documentació, i la de màscares en el control de la documentació a tots els passatgers procedents de «qualsevol ciutat de la Xina o altres zones afectades, independentment de la seva nacionalitat».

Temes:

Xina Coronavirus