solidaritat

Una marea ciutadana neteja les platges devastades pel temporal 'Gloria'

Milers de persones es bolquen aquest cap de setmana per recollir les deixalles que han tenyit la costa catalana

«És la nostra platja, l'estimem i podem impedir que els plàstics acabin a alta mar», expliquen els voluntaris

zentauroepp51943674 soc200125171231

zentauroepp51943674 soc200125171231

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Després del pas del temporal ‘Gloria’, Joan Massagué, un veí de Mataró, va decidir sortir a passejar amb el seu gos per la platja, com fa habitualment. «Era horrible, la platja era plena d’escombraries, havíem de fer alguna cosa», comenta. Com ell, desenes de persones van fer una crida per anar a recollir els residus a la platja aquest cap de setmana. I amb l’ajuda de les xarxes socials, aquest cap de setmana el litoral s’ha omplert de milers de persones amb guants, bosses i rasclets, que han provat de retirar les escombraries del litoral català.

Però la història del Joan té una protagonista essencial: la seva filla, Abril, de set anys. «Quan vaig tornar de la platja dijous li vaig ensenyar les fotos de tots els plàstics que hi havia», explica el Joan. I el cervellet de l’Abril va començar a disparar preguntes de difícil resposta. ¿Què passarà amb tot això, papa? «Doncs no ho sé, la marea se l’acabarà emportant, suposo», va respondre el pare. «No pot ser, moriran molts animals, hem d’anar a la platja a recollir-ho», va insistir la nena.

I així va ser com el pare va convocar, a través de Twitter, una campanya per recollir les deixalles de la platja de Mataró aquest dissabte. El missatge es va anar estenent fins que avui dissabte més de 400 persones s’han congregat per retirar els residus de la platja. Inclòs l’alcalde de la localitat. «Ha sigut aclaparador», assenyalen somrients tant el Joan com l’Abril.

Entre els presents hi havia els amics d’escola de l’Abril, com per exemple el Miquel. «Una estrella de mar, peixos morts, una xarxa d’uns pescadors, espardenyes, cordes, tovalloletes...», apunta el nen, fent un inventari de tot el que han trobat. La brigada municipal ha deixat guants i galledes d’escombraries per als voluntaris.

Una d’aquestes, Teresa Ventura, explica que el missatge del Joan li va arribar a través de WhatsApp. «Nosaltres disfrutem la platja, és el nostre patrimoni, l’hem de cuidar, perquè si això arriba al mar és un gran perill», explica. A ella, el que més l’ha sorprès són les desenes de taps de plàstic que ha hagut de recollir. «Estem molt orgullosos de la resposta», diu el pare. «Aquest temporal sembla que no és el nostre problema, però sí que ho és, ens hem d’adonar del que li estem fent a la Terra», assenyala el Joan.

Des de Manresa

La imatge de centenars de voluntaris recollint plàstics a la platja s’ha repetit a totes les localitats de la costa del Maresme. Si no avui, demà. A la platja de Sant Vicenç de Montalt, Anna Rubiralta i Xavier Ollé no donen crèdit a la quantitat d’escombraries que veuen. Ells van llegir a EL PERIÓDICO que s’havien format aquestes patrulles ciutadanes contra el plàstic, i no han dubtat a recórrer els més de cent quilòmetres que separen la seva ciutat, Manresa, amb la costa del Maresme. «Això afecta tothom, i és culpa de tothom, volíem donar un cop de mà», expliquen.

Centenars de voluntaris a les platges d’Arenys de Mar / ALEJANDRO GARCÍA

També Marta Marcé, amb la seva neta i els seus fills, han agafat el cotxe des de Barcelona per ajudar. «La meva neta va veure el missatge al mòbil, i ens va dir a tots que vinguéssim, i aquí estem», explica Marcé, que va néixer a prop de la platja que avui està devastada. «És la nostra platja, nosaltres estiuegem aquí, i volíem posar el nostre gra de sorra», explica una de les filles.

Després d’una hora i mitja de recollida a Sant Vicenç, entre els residus es poden veure bidons de gasolina o d’alcohol, cartells de fusta, ampolles de lleixiu, de sabó pels plats, tampons, testos i tovalloletes. La mateixa estampa s’ha repetit en altres punts del litoral, des de Llançà fins a la platja de l’Ampolla, passant per Montgat la Barceloneta, on els grups de voluntaris de neteja de les platges ja habituals s’han encarregat de fer la crida. A Arenys de Mar, la implicació ciutadana ha sigut total, deixant imatges impressionants de la recollida.

Els microplàstics

Notícies relacionades

Caldes d’Estrac, l’Eduard, el Carles i el Ramon, lliuraven la seva guerra particular contra els microplàstics: bastonets per a les orelles, pals de chupa-chups, materials d’armes de caça que la riera ha portat fins a la sorra, difusors d’aerosols o plàstics de tots els colors i les formes que s’han trencat pel camí; i són minuciosos. «Haurien de canviar les papereres de la platja, perquè quan bufa el vent, molts materials tornen fins a la vora», es queixaven mentre anaven recollint. Es podien comptar un centenar de persones ajupides recollint escombraries en aquest tram de platja.

«Hem de deixar de comprar-ho»

Ells lliuren la guerra contra els microplàstics perquè a Caldetes, les batalles contra les ampolles més grans ja les han guanyat Joana Manich i la seva família. Cada cap de setmana recullen la porqueria de la platja, es fan dir la Petita Petjada. «Com que els nens no podien anar a l’escola, ni nosaltres a treballar, vam començar a recollir plàstics de la platja dijous», explica. Hi van trobar de tot. «Un recipient de tovalloletes dels 80, un pot de Fairy dels 70, caixes de Coca-Cola...» i segueix una llarga llista de productes. Alguns els guarden. «Hem de ser conscients del que ens estem empassant», diu. I és que aquesta família va decidir abandonar el consum de plàstic de forma total fa set mesos. «Això d’avui és espectacular, estic emocionadíssima, però si de veritat volem netejar les platges de plàstic, hem de deixar de comprar-ne», sentencia la Joana. 

Temes:

Temporals