DESPRÉS DEL PAS DEL 'GLÒRIA'

La factura del 'Gloria' supera ja els 40 milions d'euros a Catalunya

La Generalitat estima els danys en 30 milions d'euros

Sant Carles de la Ràpita calcula que necessita una injecció de 4,5 milions per reposar el Delta

vista aerea de la desembocadura del rio tordera / periodico

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Després del pas del temporal ‘Gloria’ per Catalunya, diferents administracions comencen a fer els primers càlculs econòmics del preu que han de pagar per tornar a la normalitat. De moment, la xifra supera de llarg els 40 milions d’euros, tot i que continuen sent moltes les hectàrees afectades, especialment agràries, que encara no han pogut ser estudiades degudament.

La Conselleria de Territori estima que les despeses a reparar després del pas del ‘Gloria’ superen els 20 milions d’euros. Una xifra que va anunciar ahir el conseller Damià Calvet en una entrevista a TV-3. Fonts de la conselleria detallen que sis milions corresponen a reparacions que han d’assumir els ports de la Generalitat i 15 milions més és el cost de reposar el litoral i les platges. També es pot comptar la reparació de les carreteres i les obres als llocs de proveïment d’aigua, entre els quals, diverses plantes potabilitzadores que han patit desperfectes per la força de l’aigua. De manera que el càlcul pujarà de manera important.

Per la seva banda, la Conselleria d’Educació ha calculat que hi ha 492 centres educatius que han sigut danyats per la borrasca. Només en aquestes escoles, les obres de reparació ascendeixen a 10 milions d’euros. «Encara no sabem el cost econòmic de tots els danys, però l’impacte ha sigut enorme», exposava ahir la consellera de la Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó.

Precisament ahir va tenir lloc una comissió interministerial, presidida pel president del Govern, Pedro Sánchez. El Consell de Ministres del pròxim dimarts ha d’aprovar els informes preliminars sobre els danys registrats per agilitar «com més aviat millor» els ajuts per a les zones més afectades. El president Sánchez va assegurar que el Govern actuarà «ràpid i amb decisió». Sánchez va comparèixer davant els mitjans en la visita a la Fira Internacional del Turisme (Fitur), la fira més gran del turisme mundial, on va insistir que «cal posar-se a treballar» per recuperar les infraestructures turístiques danyades, sobretot pensant en Setmana Santa.

Collites perdudes

Notícies relacionades

No obstant, encara queden molts danys per quantificar, especialment en matèria agrícola. A les comarques de Girona es calculen 15.000 hectàrees de cultius danyats i al delta de l’Ebre l’afectació és de 3.300 hectàrees de cultiu d’arròs que han quedat inundades sota sal marina, sense comptar tampoc les muscleres totalment inundades i desfetes. Uns danys, els agrícoles, que només es podran quantificar quan baixi el nivell de l’aigua. Només un municipi, Sant Carles de la Ràpita (Montsià), ha fet un primer càlcul de danys: 4,5 milions d’euros. «Tenim greus afectacions a la part interior de la badia, el camí de la Platjola, arrossars inundats amb aigua de mar i finques sense accés, a més del drama del Trabucador», explicava l’alcalde, José Caparrós. La Ràpita, Alcanar, Deltebre o l’Aldea són alguns dels municipis que han demanat la declaració de zona afectada per emergència de Protecció Civil i demanen fons i estratègia perquè el Delta sobrevisqui.

«Hi ha llocs als quals ni tan sols hem pogut accedir encara», detallen fonts d’Adif a EL PERIÓDICO. Els danys a les línies ferroviàries són, de moment, incomptables. Entre aquests es pot destacar els dos ponts entre Blanes i Malgrat de Mar, que va arrossegar el temporal i les obres dels quals es poden allargar fins a nou mesos, de manera que la circulació de la línia R-1 quedarà interrompuda durant aquest temps. De moment, Adif ha aconseguit reparar el tram de la línia R-3 entre Vic i Ripoll.