Colau demana declarar zona catastròfica el litoral de Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona xifra en 12 milions d'euros els danys causats pel temporal

Les platges de la ciutat han perdut una mitjana del 30% de la sorra

zentauroepp51915895 la alcaldesa de barcelona  ada colau  3d   la directora del 200124111720

zentauroepp51915895 la alcaldesa de barcelona ada colau 3d la directora del 200124111720 / David Zorrakino

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ada Colau demanarà declarar zona catastròfica el litoral de Barcelona, devastat pel pas del temporal ‘Gloria’. Les platges de Barcelona han sofert les afectacions més greus dels últims 30 anys.

L’alcaldessa ha visitat aquest divendres algunes de les platges més afectades i ha fet un primer balanç de danys, que ha xifrat en més de 12 milions d’euros. Colau no ha descartat, no obstant, que aquesta xifra acabi sent molt més elevada. 

Dels 12 milions d’euros en danys, uns 3 milions corresponen a la sorra de les platges, 2 milions a danys en arbres i uns 5 en danys al Fòrum, ha detallat l’alcaldessa. Ha remarcat que les platges de Barcelona han perdut una mitjana del 30% de la sorra. La més perjudicada ha sigut la Mar Bella, que ha perdut el 44% de la sorra i en algunes zones ha desaparegut completament. Colau ha considerat que és «urgent» que l’Estat hi intervingui «al més aviat possible» per reposar la sorra que s’ha emportat el temporal. 

«Treballarem perquè les platges es puguin obrir, però no sabem la sorra que hi haurà. De manera natural es recuperarà una mica, però necessitem que l’Estat hi intervingui al més aviat possible», ha assenyalat. L’alcaldessa ha insistit que l’aportació de sorra a les platges barcelonines és «una reclamació que ve de fa molts anys» i ha recordat que la costa barcelonina fa temps que pateix una reducció progressiva.

La xifra final serà superior

Colau ha advertit que la valoració econòmica definitiva dels danys provocats per la tempesta serà superior, ja que encara falta saber l’afectació als comerços de la zona marítima i a les infraestructures submarines. Tot i que a tota la ciutat hi ha hagut desperfectes, la zona litoral ha sigut la més afectada pel temporal.

Davant de la millora de les condicions climatològiques, l’ajuntament ha desactivat aquest divendres el Pla Bàsic d’Emergència Municipal per l’estat del mar, que durant el temporal va arribar a registrar onades de 6 metres d’altura. No obstant, Colau ha reclamat prudència als veïns que vulguin acostar-se a les platges i ha demanat que es deixi treballar als operaris. 

La petició de declaració de zona catastròfica se suma a les que han fet en el mateix sentit alcaldes d’altres municipis afectats per la borrasca, com ara Deltebre i Alcanar, a la província de Tarragona.

En la visita de dijous a les zones afectades, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ajuts urgents per als damnificats pel ‘Gloria’

Notícies relacionades