violència contra les dones

Detingut un home per assassinar la seva dona a Granada

L'home li ha assestat diverses punyalades al coll

És la cinquena víctima de la violència masclista aquest any a Espanya

guardia1

guardia1

2
Es llegeix en minuts
Laura Toledano

Encara no havien passat ni 24 hores del quart crim masclista ocorregut a La Puebla d’Almoradiel (Toledo), quan una altra dona va ser assassinada presumptament per la seva parella a Granada. Els fets van succeir a última hora de la nit de dimecres al domicili que tots dos compartien a la localitat de Caniles.

En cas de confirmar-se que es tracta d’un cas de violència masclista, aquest crim suposaria el cinquè assassinat del 2020 que acabem d’estrenar. Una xifra que fa saltar totes les alarmes, ja que només han passat 23 dies des que va començar un nou any i la violència masclista ja ha segat la vida de cinc dones. Dimarts se’n va produir un altre a Toledo. El 23 de gener de l’any passat ja eren sis les dones assassinades per homes i des del 2003 són 1.038 el nombre total de les víctimes d’una violència que no sembla acabar mai i deixa al darrere una reguera de persones les vides de les quals han sigut destrossades.

En el cas de Caniles, la dona, de 73 anys, que vivia al carrer Francisco de Asís, va ser trobada a la cuina de la vivenda enmig d’un bassal de sang i amb senyals d’haver sigut apunyalada al coll. Abans de ser detingut per la Guàrdia Civil, la parella de la víctima, de 77 anys, es va dirigir fins a un centre hospitalari on va admetre haver comès un assassinat. La Guàrdia Civil ha declarat que no hi havia denúncies prèvies per maltractament entre la parella, fet que es repeteix en els altres casos d’assassinat per violència de gènere d’aquest any. 

El 2018, en el 70,6% dels crims masclistes comesos tampoc existien denúncies prèvies per maltractament. El fet que la víctima no denunciï pot passar per desconfiança en l’eficàcia de la justícia, perquè la víctima depèn econòmicament del maltractador o per una falta de recolzament. Aquests factors fan que la persona afectada es tanqui en la situació de maltractament i aquesta pugui desencadenar en un final tràgic.

Dia de dol

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Granada ha declarat tres dies de dol oficial pel terrible assassinat i ha convocat per a les 13.00 hores d’aquest dijous un minut de silenci a les portes del consistori per mostrar «l’absolut rebuig de tot un poble que ha sigut exemple de respecte envers la dona i que sempre ha sigut referent en la lluita per la igualtat». A més, en un comunicat, trasllada el seu «total suport» a la família i les persones pròximes a la víctima.

Aquests assassinats recalquen la necessitat de millorar l’eficàcia de les lleis ja existents junt amb mesures formatives, preventives i de protecció cap a les dones. Malgrat que cada vegada la gent està més conscienciada d’aquesta xacra social, els assassinats segueixen succeint-se any rere any.