El Suprem dicta que la pensió d'un bígam es reparteixi entre les seves dues vídues

La sentència obliga que es reconegui el pagament a la segona dona des del primer dia del mes següent a la seva mort el gener del 2012, inclosos els interessos

zentauroepp11824584 file   in this sept 2  2009 photo  polygamist mohammad ikram200121213434

zentauroepp11824584 file in this sept 2 2009 photo polygamist mohammad ikram200121213434 / MARK BAKER

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Suprem ha dictat que la pensió de viduïtat d’un ciutadà marroquí polígam ha de repartir-se per igual entre les seves dues dones, malgrat que la poligàmia és una pràctica prohibida i penada a Espanya.

Es tracta de la segona vegada que l’alt tribunal decideix en aquest sentit: el gener del 2018 va estimar que les dues cònjuges d’un militar marroquí bígam havien de percebre la pensió de viduïtat.

En aquesta segona ocasió ha estudiat un cas similar, el d’un militar marroquí casat amb dues dones que va ser soldat de les forces especials de l’Exèrcit espanyol al Sàhara, per tant, perceptor de pensió amb càrrec a l’Estat.

Només la primera cobrava pensió

Des que va morir el 2012, només la primera dona rebia la pensió de viduïtat i la segona va recórrer a la justícia per percebre-la també, però el Tribunal Superior de Justícia de Madrid li va denegar aquesta possibilitat.

Ara, el Suprem ha estimat el recurs de cassació de la segona vídua contra aquesta sentència del TSJM.

Notícies relacionades

La Sala Contenciosa Administrativa de l’alt tribunal ha aclarit que la situació de poligàmia d’un ciutadà marroquí no impedeix, per raons d’ordre públic, el reconeixement del dret a una pensió de viduïtat a favor de totes les dones simultàniament casades amb el perceptor d’una pensió amb càrrec a l’Estat espanyol.

La sentència obliga que es reconegui la pensió de viduïtat de la segona dona des del primer dia del mes següent a la seva mort el gener del 2012 –inclòs els interessos– i que es distribueixi la pensió a parts iguals entre les dues dones.