REFORMA DE LA LEGISLACIÓ CATALANA

La Generalitat treballa per suprimir expressions sexistes del Codi Civil de Catalunya

La Conselleria de Justícia està revisant el text partint de la igualtat i la no-discriminació per raó de sexe

zentauroepp47272802 soc igualdad200115175038

zentauroepp47272802 soc igualdad200115175038 / Marta Perez

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Concebut’ per ‘persona concebuda’.  ‘Masover’ per ‘masoveria’. ‘Un bon administrador’ per ‘persona bona administradora’. Aquestes són algunes de les propostes que es contemplaran en la revisió exhaustiva del Codi Civil de Catalunya (regula les relacions personals i patrimonials en la comunitat catalana) que està realitzant la Conselleria de Justícia per erradicar les expressions sexistes i substituir-les per altres que acabin amb la invisibilitat de les dones. La feminització del text serà coherent d’entrada amb la nova disposició del primer llibre d’aquesta normativa, que inclourà «la igualtat i la no-discriminació per raó de gènere».

El Govern va aprovar el juliol del 2019 la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei d’actualització del Codi Civil de Catalunya. La Comissió de Codificació ha recollit propostes, però encara falten alguns tràmits perquè el text arribi al Parlament. La previsió és que el nou redactat estigui definit per al pròxim mes de maig.

Protecció de la dona

Notícies relacionades

No serà una mera substitució de paraules, sinó que la reforma té més calat. Per exemple, es precisarà que «correspon a la dona la decisió sobre la interrupció voluntària del seu embaràs en les condicions que determinin la llei» i es fixarà que les associacions o fundacions amb participació majoritària de la Generalitat tingui una composició paritària en els òrgans de govern.

Respecte a les reclamacions de paternitat, el codi català dedica un article a les «relacions sexuals de la mare amb altres homes» en el període de concepció de la criatura. La norma protegeix les dones davant de pares que, amb aquest pretext, pretenguin escapolir-se de la seva responsabilitat. És a dir, que la prova de relacions sexuals de la mare amb altres homes durant aquell període de concepció és insuficient per qüestionar-ne la paternitat. Sense alterar l’objectiu, se suprimiran frases com «les relacions de la mare amb un home diferent» i es canviaran per una redacció que posi més èmfasi en les proves de l’ADN per determinar la paternitat, deixant de banda «l’evident irrellevància» del nombre d’homes amb qui la mare hagi tingut relacions sexuals.