Investigació

El treballador d'un centre de menors: «Quan venen amb sabates noves saps que s'han prostituït»

Els treballadors dels centres descriuen un «descontrol absolut» de «desenes de nenes» que són captades per escapar-se i ser explotades

zentauroepp51750683 mallorca200116114804

zentauroepp51750683 mallorca200116114804 / LLITERES

1
Es llegeix en minuts
Xavier Peris / Diario de Mallorca

«Quan una nena s’escapa i torna l’endemà, amb roba de marca, o unes sabatilles, o 20 euros, ja sabem què ha passat». Cada vegada són més els treballadors de centres de protecció de Mallorca que estan perdent la por de revelar una situació de «descontrol absolut», en què «desenes de nenes» són captades, moltes vegades per companyes, per escapar-se. Una vegada fora són víctimes de pederastes que mantenen relacions sexuals amb elles a canvi de regals, droga o dinerssegons informa ‘Diario de Mallorca’. 

Experts i agents policials han constatat que aquest fenomen està estès des de fa almenys tres anys i ha sigut denunciat reiteradament en informes interns, sense que ni els responsables de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ni les autoritats judicials o policials hagin pres mesures efectives per pal·liar-ho.

Els experts consideren l’Estació Intermodal de Palma el centre de la prostitució infantil de Mallorca. Els vigilants de seguretat del recinte han comprovat que cada tarda, entre les 18h i les 22 h, s’hi reuneixen grups de menors, molts d’ells escapats dels centres de protecció on viuen.

 Diners, droga o regals

Allà es troben altres nois que actuen com a proxenetes, i que els posen en contacte amb adults que els ofereixen diners, droga o regals per mantenir relacions sexuals amb elles. Els educadors tenen coneixement de l’existència de diversos pisos a Palma on els menors són explotats sexualment.

Les persones consultades, entre les quals hi ha tant professionals dels centres de menors com agents policials, coincideixen a assenyalar que es tracta d’un fenomen completament estès entre les nenes acollides a programes de protecció. En molts casos han sigut apartades de les seves famílies perquè han patit abusos sexuals en la infància. I als centres es relacionen amb altres menors que en ocasions actuen com a «captadors». Les convencen perquè s’escapin i tinguin relacions sexuals amb adults.

 Falta de mesures adequades

Notícies relacionades

Tot i que els experts descarten l’existència d’una xarxa organitzada de proxenetes, sí que hi ha una conducta generalitzada, propiciada per la falta de mesures adequades per part de les institucions encarregades de vetllar per les menors.

Alguns d’aquests treballadors han expressat la seva frustració perquè, quan es detecten aquests casos, s’eleven informes interns, que no condueixen a res. «Durant molt temps estava convençut que no es deia res perquè s’estava realitzant alguna investigació secreta sobre aquests casos», explica un d’aquests treballadors. «Fins que finalment em vaig convèncer que no es feia res. Quan aquests informes arribaven als esglaons superiors del MAS, simplement s’ignoraven», detallen amb resignació.