per al 10 de febrer

El judici contra la 'reina de la coca', ajornat per una operació quirúrgica

La Fiscalia Antidroga demana 25 anys de presó per a Cameno per vendre més de 100 quilos de cocaïna per 15 milions d'euros

ana-maria-cameno

ana-maria-cameno

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El judici contra Ana María Cameno, coneguda com la ‘reina de la coca’, i 12 membres més de la seva organització de narcotràfic s’ha ajornat a causa d’una intervenció quirúrgica a què s’ha sotmès la principal acusada, han informat a Europa Press fonts jurídiques. El judici hauria d’haver començat aquest dimarts a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid), si bé la Sala Penal l’ha ajornat al pròxim 10 de febrer al sol·licitar-ho la defensa de Cameno, que va ser operat tan sols uns dies abans de la vista, segons les fonts consultades.

La Fiscalia Antidroga demana per a Cameno 25 anys de presó per vendre presumptament el 2014 més de 100 quilos de cocaïna per uns 15 milions d’euros que blanquejava a través de transferències a Panamà. Està acusada d’un delicte contra la salut pública, un altre de blanqueig de capitals i un altre de tinença il·lícita d’armes, els mateixos als quals s’enfronta José Ramón Mora Parra, la seva parella, per a qui se sol·liciten 21 anys de presó.

Penes per a la resta de membres de la banda

Al seu costat, s’asseuran al banc dels acusats  11 presumptes membres més de l’organització de Cameno que s’enfronten a penes que van dels quatre als 13 anys de presó, uns per delicte contra la salut pública i altres per blanqueig.

Segons el fiscal, Cameno i Mora Parra «disfrutaven d’un alt nivell de vida» malgrat que «no disposaven d’activitat econòmica real des del 2012». Havien adquirit diferents immobles i vehicles i disposaven de diners en efectiu, «cosa totalment incompatible amb l’absència d’ingressos».

Utilitzant el pseudònim de ‘Marta Sánchez’, la coneguda com a ‘reina de la coca’ ocultava la seva identitat per a les seves compres, entre les quals s’inclouen més de 50.000 euros en joies. L’escrit de qualificació provisional de la Fiscalia Antidroga comença el seu relat el novembre del 2013, quan els investigadors van tenir coneixement que Ana María Cameno «continuava desenvolupant activitats encaminades a la distribució i venda a tercers de cocaïna».

Amb aquest propòsit, mantenia contactes regulars tant amb subministradors com amb els encarregats del transport de la droga, mentre que Mora Parra s’ocupava dels pagaments corresponents a les vendes així com dels contactes amb la xarxa que garantiria l’ocultació dels fons. L’escrit d’acusació relata una sèrie de transports i entregues de dosis de cocaïna fins a arribar a més de 100 quilos que els investigadors van detectar a través de vigilàncies i seguiments al llarg de diversos mesos, operació que va portar a la detenció dels membres de l’organització i registre dels vehicles i immobles que disposaven a diverses províncies.

Transferències a Panamà

Notícies relacionades

Per blanquejar els diners de la droga, Cameno i la seva parella van encarregar a una persona de confiança que contactés amb David García Asenjo, qui «disposava d’un entramat financer i societari per facilitar l’ocultació» dels fons derivats de la venda de la droga i poder procedir al seu rentat per integrar-los al circuit legal, segons la Fiscalia.

David García Asenjo i Guillermo Guadalix van recórrer a Jesús Gil Martín, que va contactar al seu torn amb José Miguel Artiles, director de l’entitat Bandenia Banca Privada, perquè fes la transferència a Panamà dels diners de l’organització de Cameno. Es dona la circumstància que Bandenia està investigada en un altre procediment obert a l’Audiència Nacional en relació amb el blanqueig de capitals procedent d’activitats il·lícites com a estafa, delictes contra la hisenda pública o narcotràfic.